fbpx

Steeds meer landen houden rampvliegtuig aan de grond; deskundigen nog onzeker over oorzaken crashes

Redactie GFC Nieuws — Ook Engeland houdt de Boeing 737 Max8 aan de grond. Vliegtuigen van dit type mogen niet meer boven het Verenigd Koninkrijk vliegen. Een groeiend aantal landen neemt deze beslissing na de crashes van toestellen van Ethiopian Airlines en Lion Air.

Zondag kwamen 157 mensen om het leven toen een Boeing van Ethiopian Airlines enkele minuten na de start in Addis Abeba neerstortte. Op 29 oktober, ruim vier maanden terug, viel een toestel van de Indonesische maatschappij Lion Air in de Javazee. De 189 passagiers en bemanningsleden werden allen gedood.

In beide gevallen ging het om gloednieuwe vliegtuigen van enkele maanden oud, en beide vluchten kregen binnen enkele minuten na het opstijgen problemen. De piloten waren zeer ervaren, met duizenden vlieguren op de teller.

China, Indonesië, Ethiopië, Maleisië, Singapore en Australië zijn enkele van de landen die de vliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer aan de grond houden. Ook Cayman Airways en Norwegian Air houden hun Max8 in de hangars.

BEKIJK OOK
Shafier B. niet de veroorzaker van dodelijke aanrijding met worstman

Annuleren voor eigen rekening

Amerikaanse vliegmaatschappijen proberen de onrust onder reizigers te bezweren met geruststellingen dat de Boeing veilig is. Andere landen hebben er minder vertrouwen in.

United Airlines heeft er alle begrip voor als passagiers niet met de Max9, grote broer van de 8, willen vliegen. Het Amerikaanse bedrijf beloofde bezorgde passagiers te zullen zoeken naar alternatieven.

Het Nederlandse TUI ziet het anders. Wie niet aan boord wil van het ramptoestel “is uiteraard vrij om af te zien van de vlucht.” De kosten van het annuleren zijn echter wel voor eigen rekening, liet TUI weten.

De problemen met het toestel kunnen rampzalig zijn voor Boeing en de Amerikaanse economie. De prijzen variëren van 100 tot 135 miljoen per kist. De bouwer heeft pas nog 461 afgeleverd, en er lopen bestellingen voor nog eens 4661 vliegtuigen.