fbpx

Steeds meer jonge mensen lijden aan hart- en vaatziekten

GFC NIEUWS- Elk jaar wordt op 29 september aandacht besteed aan hoe wij het belangrijkste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
Hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct of een beroerte, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Wereldwijd sterven ongeveer 17,3 miljoen mensen per jaar aan een aandoening van het hart. Ook in Suriname is het niet anders. De personen die lijden aan hart- en vaatziekten worden steeds jonger.
Ook in Suriname voeren hart- en vaatziekten al geruime tijd de lijst van belangrijkste doodsoorzaken al geruime tijd aan. Steeds meer personen krijgen te maken met een hartinfarct, beroerten en vaatlijden en overlijden hieraan. In 2014 werden er bij het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog ruim 25000 consulten en zo’n 18000 poliklinische onderzoeken verricht. Een zorgwekkende trend is dat men op steeds jongere leeftijd met deze aandoeningen geconfronteerd raakt.
Twee grote risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn diabetes en hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen mensen die roken, overmatig alcohol gebruiken en weinig bewegen meer kans hebben op deze aandoeningen. Een belangrijke risicofactor is ook een verhoogd cholesterolgehalte ten gevolge van overgewicht en/of slechte leef- en eetgewoonten.

BEKIJK OOK
Twee jeugdige ontvluchte arrestanten weer in de kraag gevat, verdachten die onderdak aanboden aangehouden