fbpx

Startsein foto-expositie ”The Chinese in me”

GFC NIEUWS- Afgelopen week werd het startsein gegeven voor het project ”The Chinese in me” door het bestuur van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en Suriname China Friendship Association in de Multifunctionele zaal in Coronie.

SCUA zal in samenwerking met de Suriname China Friendship Association op 16 en 17 november een foto-expositie met als thema “The Chinese in me” organiseren in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang.

Er is ook een prijsvraag, waarbij Chinese nazaten aan de hand van oude foto’s, authentieke documenten en antieke voorwerpen het verhaal van hun Chinese voorouders moeten vertellen.

De beste inzendingen worden geselecteerd voor de foto-expositie. De beste inzenders komen ook in aanmerking voor een georganiseerde trip naar China.

Op 20 oktober zal het 166 jaar geleden zijn dat de eerste Chinese immigranten voet aan wal zetten in Suriname. Hun komst heeft bijgedragen aan de multi-etniciteit van de Surinaamse gemeenschap en het doen ontstaan van typisch Surinaamse tradities zoals wij die heden ten dage kennen, bijvoorbeeld het afschieten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

BEKIJK OOK
Internationale schietwedstrijden gehouden te Para

Vele Surinamers hebben een beetje Chinees bloed in zich en voor zij die op zoek zijn naar hun Chinese roots biedt deze organisatie de mogelijkheid mee te doen aan dit project.

Er wordt gesproken over de eerste groep van achttien Chinezen die uit Java kwamen, maar in 1858 kwam er een tweede groep van bijna vijfhonderd Chinezen naar Suriname.

Van die groep zijn 25 naar Totness, Coronie gegaan om het zoetwaterkanaal handmatig te graven. Deze Chinezen zijn in het district gebleven en hebben een gezin gesticht met lokale bewoners.

Er zijn in Coronie ook heel veel Chinese nazaten en is dat de reden waarom het project ”The Chinese in me” in het district is gestart.

Diverse sprekers hebben de goede bilaterale relatie tussen Suriname en China benadrukt.