fbpx
Startsein bouw VOS Scholengemeenschap/Landbouwcentrum Marowijne gegeven

Op maandag 11 mei 2015 werd het startsein gegeven voor de bouw van een VOS Scholengemeenschap en een Landbouwcentrum in het district Marowijne. De gebouwen zullen staan in Moengo achter de openbare school Zinkkampoe.

Het startsein werd gegeven door ondermeer de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Ashwin Adhin, en Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. Ze hebben het naambord onthuld, waarop de bouw wordt aangekondigd.

De onthulling werd door verschillende sprekers een historisch moment genoemd. Jarenlang hebben de kinderen een middelbare school moeten ontberen. Zij waren genoodzaakt naar Paramaribo af te reizen en te verblijven om vervolgonderwijs te genieten. Dit alles zal na de opzet van de scholengemeenschap tot het verleden behoren, laat de Voorlichtingsdienst van het ministerie weten.

Volgens Dilip Sardjoe, adviseur van president Desi Bouterse, heeft de president ooit de belofte voor een middelbare school gedaan. Hij zou de uitbreiding hiervan met een kleine universiteit niet hebben uitgesloten. De president vroeg later dat ook de landbouw werd betrokken bij het bouwproject.

“Hij wilde dat de minister van LVV de fundamenten legde voor landbouwontwikkeling. Het gaat hierbij niet alleen om wat de mensen op hun achtertuin doen, maar effectieve gewassenproductie,” legde Sardjoe uit.

Minister Algoe stemde meteen in om een landbouwcentrum op te zetten. “Marowijne is immers heel geschikt voor landbouw, vooral aardvruchten. Ricanaumofo is een goed voorbeeld van de winsten die hieruit gehaald kunnen worden.” Het centrum zal een kassencomplex bevatten voor parktijklessen. Bovendien zal er vakgerichte onderwijs verzorgd worden, die niet alleen voor jongeren beschikbaar is.

Volgens minister Adhin is Marowijne in opmars. Vooral op onderwijsgebied zijn er verschillende projecten in voorbereiding zo wil de minister graag ook een keuken opzetten op de openbare school Zinkkampoe zoals dat ook op andere scholen in Paramaribo en omstreken in de planning zit. Zo kan met de gewassen van het centrum gekookt worden voor de leerlingen in de naschoolse opvang. De opzet van een pedagogisch, didactisch centrum gecombineerd met een mediatheek wordt ook voorbereid.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…