In het district Coronie is een belangrijke stap gezet richting milieubescherming en duurzame ontwikkeling.
Op woensdag 7 mei vond het officiële startmoment plaats van het Pomeroon-project, gericht op de rehabilitatie van mangrovebossen langs de kwetsbare kustlijn van Suriname.
De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van districtscommissaris Rianto Kasanmoesdiran, minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), de directeur van Pomeroon Suriname N.V. en de CEO van Carbon Done Right, dr. James Tansey, PhD.
Mangroven spelen een cruciale rol als natuurlijke bescherming tegen de zee en zijn daarmee van essentieel belang voor het behoud van Surinames kustgebied.
Vooral Coronie, dat deel uitmaakt van de laaggelegen kustvlakte en een aanzienlijk deel van Surinames mangrovevoorraad bezit, is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Schade aan de mangrovebossen maakt de uitvoering van dit project bijzonder urgent.
Het Pomeroon-project, uitgevoerd door Pomeroon Suriname N.V., koppelt milieubescherming aan agrarische ontwikkeling.
Naast mangroverevalidatie omvat het initiatief ook de teelt van kokosnoten. Deze integrale benadering, die eerder in Guyana succesvol werd toegepast, wordt nu ook in Suriname geïntroduceerd. De organisatie maakt deel uit van een internationaal netwerk dat eveneens actief is in Afrika en Mexico.
De directeur van Pomeroon Suriname N.V. gaf aan dat het bedrijf inmiddels ruim twee jaar actief is in Suriname. In die periode zijn voorbereidingen getroffen, studies uitgevoerd en nu is de mobilisatiefase in gang gezet.
De daadwerkelijke uitvoering van het project zal in juni starten. De verwachting is dat tegen het einde van 2025 de eerste resultaten zichtbaar zullen zijn.
Hoewel de volledige groei van mangroven gemiddeld twee tot drie jaar duurt, kenmerken zij zich door een relatief snelle aanpassing en groei. Bovendien slaan mangroven CO₂ op, wat kansen biedt op klimaatfinanciering – een traject waarin de Surinaamse regering al geruime tijd actief is.
Met haar uitgestrekte bosgebieden – zowel in het binnenland als aan de kust – beschikt Suriname over unieke natuurlijke rijkdommen.
Het is van belang dat het land duurzaam en eerlijk kan profiteren van deze rijkdommen, onder andere via samenwerking met investeerders en toegang tot internationale fondsen.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.