“Stap voor stap wordt wateroverlast aangepakt”

GFC NIEUWSREDACTIE- Samen met de ministeries van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), pakt het ministerie van Openbare Werken (OW) in crisis teamverband, wateroverlast landelijk aan.

De regering had SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor de spoedwerkzaamheden uit het Covid-fonds.

Inmiddels zijn er ruim 800 kilometers aan lozingen, trenzen en kanalen in alle delen van het land opgehaald. De kosten die al gemaakt zijn komen neer op SRD 42 miljoen, zegt minister Riad Nurmohamed van OW.

Verder is SRD 50 miljoen gereserveerd voor ondersteuning en compensatie aan landbouwers. De registratie en verwerking vanuit LVV is inmiddels al begonnen. De overgebleven gelden worden onder andere in Nickerie gebruikt, waar de nood groot is.

Van hieruit verder zal OW weer in eigen beheer,uit eigen budget de werkzaamheden voortzetten. Er zijn bewoonde gebieden, vooral in en rondom Paramaribo, die laag gelegen zijn. Ook vele verkavelingsprojecten en landbouwgebieden liggen in bekkens.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Alleen maar ergernis in Suriname, daarom overlijden we hier vroegtijdig

Bij extreme regenval zullen die gebieden steeds onder water blijven. Deze problemen vragen duurzame en structurele oplossingen. Ad hoc en tijdelijke maatregelen bieden weinig soelaas. Er komen grote veranderingen. Het achterhaalde grondbeleid en vergunningenbeleid wordt aangepast.

“Naarmate de middelen vrijkomen, worden stuk voor stuk alle essentiële werkzaamheden uitgevoerd. Dat gaat tijd nemen. Hoe moeilijk en vervelend de situatie ook is, wij gaan met z’n allen geduld moeten opbrengen”.

“De schuld bij OW is meer dan SRD 700 miljoen. De kapotte wegen en straten moeten worden aangepakt. Maar wij gaan nu geen leningen nemen. We kunnen de economie niet meer belasten. Immers de prijs van leningenbeleid voelen wij nu allemaal”, aldus de minister.

Hij vervolgt: “de financieel-economische maatregelen om ons economie weer gezond te maken, worden inmiddels al uitgevoerd. Het doet pijn, maar wij moeten begripvol zijn”.

“Met een vrije markt koers, zal de economie zich geleidelijk corrigeren en er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor ons land. Wij doorleven een moeilijke tijd, maar betere tijden zijn verzekerd! Samen komen wij als land zeker weer eruit, No las bribi!”

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten