fbpx
Staatsolie zoekt aanvullende US$ 55 miljoen via obligatielening

Staatsolie Maatschappij Suriname heeft vandaag de tweede obligatielening aangekondigd. Hiervoor is De Surinaamse Bank(DSB) wederom als partner aangetrokken.

Geïnteresseerden kunnen een minimale inleg doen van US$ 100 met een jaarlijkse rente van 7,75%. Uiteindelijk moet deze obligatielening US$ 55 miljoen opbrengen.

De inschrijvingen zullen in twee perioden plaatsvinden. In de eerste periode kunnen de huidige obligatiehouders zich tussen 30 maart en 15 april 2015 hun obligaties inruilen en of inschrijven voor nieuwe. Het gaat hierbij om 2179 obligatiehouders.

Tussen 15 en 30 april 2015 kunnen overige geïnteresseerden zich inschrijven. De inschrijvingen kunnen bij alle banken van Suriname geschieden.

Op 4 mei zal dan de toewijzing plaatsvinden; het bedrag uiterlijk 14 mei aanstaande gestort zijn.

Doel

De nieuwe obligatielening heeft als doel deelfinanciering van het investeringsprogramma 2015-2020 van Staatsolie dat bestaat uit:

• Het vinden van onshore en nearshore reserves
• Minimaal behouden van de onshore-olieproductie op 17.000 barrels per dag
• Verhogen van het opwekvermogen van haar elektriciteitscentrale naar 96 megawatt
• Afronding van het Raffinaderij Expansie Project
• Participatie in het Merian Goudproject, een samenwerking met SURGOLD.

Dit investeringsprogramma is begroot op ongeveer US$ 1 miljard. Het investeringsprogramma wordt hoofdzakelijk gefinancierd uit eigen middelen, aangevuld met leningen aangegaan bij een internationale groep van banken onder leiding van Credit Suisse. Staatsolie verwacht via de uitgifte van nieuwe obligaties minimaal US$ 55 miljoen bij de gemeenschap te lenen.

Directeur Mark Waaldijk van Staatsolie gaf aan dat bij de eerste obligatie-uitgifte dacht de maatschappij een bedrag van US$ 15 miljoen nodig had. Uiteindelijk werd het US$ 55 miljoen. Waaldijk hoopt dat veel mensen wederom zullen reageren, omdat het te maken heeft met de groei dat opgenomen is in het investeringsbeleid 2015-2020.
De Financieel directeur van Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo, gaf een uiteenzetting over het investeringsprogramma. De obligatielening is bedoeld als deelfinanciering van het investeringsprogramma.

Voor de exploratieactiviteiten is een bedrag van US$ 279 gemoeid. Het volgend punt is het minimaal behouden van de onshore olieproductie op 17.000 barrels per dag. Hiervoor is er US$ 304 miljoen nodig.

25 US$ miljoen is nodig om in de maand juni Staatsolie diesel en gasoline aan de man te brengen. Hiernaast is er additionele US$ 25 miljoen nodig om te werken aan de verhoging van het opwekvermogen van haar elektriciteitscentrale naar 96 megawatt.

Staatsolie zal met US$ 633 miljoen inkomen. Het restant bedrag van ruim US$ 265 miljoen zal worden geleend bij onder andere de RBC, Credit Suise en de ING Bank.

DSB heeft voor deze nieuwe obligatie alle lokale banken bereid gevonden om een loketdienst te vervullen, waardoor de bereikbaarheid voor de gemeenschap is vergroot.

Deze banken zijn:

– Hakrinbank
– Finabank
– Landbouwbank
– Volkskredietbank
– Surinaamse Postspaarbank
– Godo Coöperatieve Spaar- en Kredietbank
– Southern Commercial Bank
– Trustbank
– Surichange Bank
– RBC Royal Bank Suriname

Staatsolie hoopt dat de samenleving haar rotsvast vertrouwen in het bedrijf wederom toont door deel te nemen aan deze obligatieuitgifte en daarmee te ‘Investeren in Groei’.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…