fbpx
Staatsolie verwacht derde olievondst voor kust eind juli

GFC NIEUWS- Staatsolie Maatschappij Suriname verwacht eind juli, samen met haar partners Total Corporation en Apache SA, een derde olievondst voor de kust van Suriname.

Deze mededeling doet Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Staatsolie heeft een traject uitgezet om 4 putten te boren. Bij 2 van de 4 putten zijn er significante hoeveelheden olie gevonden.

In januari 2020 werd de eerste aardolie ontdekking offshore gedaan in de Maka Central-1 put. De tweede significante olievondst werd in april gedaan in de Sapakara West-1 put. De derde put genaamd Kwaskwasi-1, ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1.

In de eerste twee boorputten is lichte olie en gascondensaat in de reservoirs in verschillende lagen ontdekt. Lichte olie is rendabel zijn voor ontwikkeling, omdat het metaalgehalte lager is. Het streven is om rond 2025 de olie van de eerste vondst uit de grond te halen en in productie te brengen. Suriname moet zich daarvoor klaar maken. Er is een speciaal team opgezet met locale en international specialisten om samen met Apache en Total de ontwikkelingen te monitoren.

Bij de olieboringen is men ook op aardgas gestuit. Staatsolie zal zich voorlopig niet richten op aardgas, omdat er daar voor momenteel geen afzet is. Het in productie brengen van gas verschilt ten opzichte van aardolie. Elias wil zodra de nieuwe regering aanzit, van gedachten wisselen met deze om een goede planning te maken hoe de middelen uit de vondsten zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

De coalitie partners VHP, ABOP, NPS en PL hadden tijdens de proclamatie op 30 mei aangekondigd dat er een nieuw ministerie in het leven geroepen zou worden; het ministerie van Olie & Gas. Dit werd later teruggedraaid en wordt Olie & Gas een onderdeel van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Volgens Elias is de Petroleumwet duidelijk over het beleid dat gevoerd moet worden over olie en gas.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.