fbpx

Staatsolie verduidelijkt vondst koolwaterstoffen Blok 52

GFC NIEUWS- Petronas heeft op 11 december zijn eerste vondst van koolwaterstoffen in Suriname bekendgemaakt.
De vondst werd gedaan na succesvolle boring van de Sloanea-1-exploratieput in Blok 52. Petronas en ExxonMobil hebben elk een belang van vijftig procent in het blok.
Anders dan de indruk die in de samenleving is ontstaan na de bekendmaking van de vondst door lokale en internationale nieuwsbronnen, wordt bij de Sloanea-1-exploratieput gesproken van een vondst van koolwaterstoffen, laat de Staatsolie weten in een bericht.
De term koolwaterstoffen is een verzamelnaam voor aardgas, condensaat en aardolie. Condensaat is een complexe koolwaterstofverbinding, lichter dan aardolie en zwaarder dan aardgas.
In de Sloanea-1-exploratieput zijn verschillende koolwaterstofhoudende zandsteenpakketten met goede reservoirkwaliteiten in het Campaniaanse gedeelte aangetroffen. Het Campaniaan is een geologische, miljoenen jaren oude, afzetting in de ondergrond. Verdere analyse van de putgegevens zullen uitwijzen om wat voor type koolwaterstoffen het gaat.
Blok 52 heeft een oppervlakte van 4.749 km² en ligt ten noorden van de kust van Paramaribo. De Sloanea-1-exploratieput is geboord tot een totale diepte van 4.780 meter.

BEKIJK OOK
Verplichte landsdienarenregistratie gestart