fbpx

Staatsolie Foundation for Community Development ondersteunt prenataal chromosomen onderzoek

Het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) heeft een contract getekend met de Staatsolie Foundation for Community Development in verband met een donatie voor de aanschaf van een NuAIRE NU-8600 Incubator met platform. Het is te verwachten dat de incubator binnen 12 werkweken in Suriname zal zijn.

De incubator is nodig voor het prenatale chromosomen onderzoek op eventuele chromosoom afwijkingen bij het ongeboren kind. Bij dit chromosomen onderzoek wordt het vruchtwater van zwangere vrouwen in kweek gezet in een speciale “kweekkamer “(incubator) zodat de cellen kunnen vermenig-vuldigen door deling. Vervolgens worden de chromosomen van deze cellen onderzocht op eventuele chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind.

De huidige 11 jaar oude incubator is defect en reparatie zou onverantwoord hoge kosten met zich meebrengen. Er moest dus een nieuwe incubator aangeschaft worden.

Alhoewel er voor de chromosomale testen betaald wordt door de patiënt zelf of de verzekering, kunnen de kosten van de incubator onmogelijk geheel doorberekenend worden in de kostprijs van de test. Dit zou de test “onbereikbaar” maken voor veel patiënten. Het gevolg daarvan zou zijn dat essentiële diagnostiek de patiënt “onthouden” wordt met mogelijk levenslange consequenties.

BEKIJK OOK
Arbeid wil spoedige operationalisatie Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof

Het MWI heeft na alle mogelijkheden te hebben bekeken zich gewend tot de private sector voor financiering van een nieuwe incubator. Het instituut is daarom ook zeer verheugd dat de Staatsolie Foundation for Community Development binnen een maand de financiering van een nieuwe incubator heeft goedgekeurd. Hiermee is de continuiteit van het onderzoek gegarandeerd en kan het MWI blijven voldoen aan zijn maatschappelijke verplichting naar de gemeenschap.