Staatshoofd staat stil bij heengaan grote Surinamers

President Desiré Bouterse is bij de behandeling van de Algemene Politieke Beschouwingen stil blijven staan bij het heengaan van Surinamers, die vanwege hun werk een grote bijdrage hebben geleverd aan de samenleving.

Het staatshoofd memoreerde de overleden schrijvers en cultuurdeskundigen Bea Vianen, Michael Slory en James Ramlal. Regering en volk condoleren de families en onze gemeenschap met het heengaan van genoemde literaire grootheden, aldus de president.

Het staatshoofd stond ook stil bij het heengaan van een begaafd rechtsdeskundige van Surinaamse bodem, tevens ex- minister van Justitie, mr. dr. René Reeder, ex-Procureur-Generaal van de Republiek Suriname, in een ziekenhuis in Nederland, op 94-jarige leeftijd.

Reeder is naar zeggen van de president een waarachtige Surinamer die naast de Nederlandse taal en andere internationale talen, op bewonderenswaardige wijze ook het Sranantongo, het Hindi en het Javaans, vloeiend beheerste.

Een krachtig voorbeeld voor Suriname, vindt het staatshoofd. In stilte is hij heengegaan en indachtig de wens van zijn naaste familie is hij op 16 januari jongstleden, in stilte in Nederland gecremeerd.

‘’Mevrouw de Voorzitter, het zou ons niet waardig zijn, het zou ook onze geschiedschrijving beknotten en ons als volk zeker niet sieren, als wij oom René geheel ongemerkt en onvermeld van het aardse leven naar het hiernamaals zouden laten vertrekken. Zoals wij hem hebben gekend als bescheiden mens, zo nemen wij vandaag op bescheiden wijze afscheid van deze grote geest’’, aldus president Bouterse.

Overige berichten