fbpx

Staatsgreep of drone? Vreemde gebeurtenissen in Saoedi-Arabië zorgen voor onrust in regio

Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, schijnt verwikkeld te zijn in een gewelddadige familieruzie. De afloop hiervan kan enorm belangrijk zijn voor de verhoudingen in de regio.

Het begon met de raadselachtige schietpartij op 21 april. Een drone zou zijn binnengedrongen in het verboden luchtruim boven het koninklijk paleis.

Regeringswoordvoerders konden echter niet uitleggen waarom met zware wapens werd geschoten op een stuk speelgoed, en waarom ook binnen het paleis schoten vielen terwijl tanks en gepantserde wagens in het rond schoten.

Begrafenissen

Staatsgreep of drone? Schoten in Riyad, koning geëvacueerd

Vervolgens kwamen berichten naar buiten over een groot aantal slachtoffers, en werden high-level begrafenissen waargenomen, hoewel er geen officiële bekendmakingen waren van de dood van hoge functionarissen.

Feit is wel dat op het moment van de schietpartij een aantal belangrijke prinsen en hoge functionarissen met hun gewapende lijfwachten in het paleis waren.

Kroonprins Mohammed bin Salman zou zelfs tweemaal zijn geraakt door kogels. Het schietincident zou te maken hebben met de harde maatregelen die de prins had getroffen tegen “corrupte leden van de koninklijke familie en hoge ambtenaren”.

De Iraanse krant Kayhan schreef medio mei dat er “voldoende aanwijzingen (zijn) dat de afwezigheid van bijna 30 dagen van Mohammed bin Sulman, de kroonprins van Saoedi-Arabië, te wijten is aan een incident dat voor het publiek verborgen blijft.”

Schuilplaats

Ook opmerkelijk: op de weinige foto’s en video’s waarin de kroonprins te zien was na de schietpartij, werd hij altijd zittend afgebeeld. Pas op 31 mei werd hij staand gezien in een video die de geruchten over zijn dood moest weerspreken.

BEKIJK OOK
Dit jaar ook een Nationaal Compliance Congres in Suriname

Eveneens interessant: kroonprins Mohammed en koning Salman verschansten zich een groot deel van de vijf weken na het incident in het Rabigh-paleis – een militaire compound met een eigen haven in de provincie Mekka aan de Rode Zee.

Er werd gespeculeerd dat voor deze compound was gekozen omdat die de mogelijkheid bood om snel uit het koninkrijk te vertrekken als medische omstandigheden dat vereisten, of als de interne situatie verslechterde.

Oorlog met Qatar?

Dan is daar Qatar. De minister van Buitenlandse Zaken van het Golfstaatje beschuldigt de Saoedi’s van “roekeloos gedrag” en zegt dat Riyad onrust veroorzaakt in een regio die toch al getroffen is door crises.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de Saoedische koning Salman in een brief aan de Franse president Emmanuel Macron gedreigd hebben met militaire actie tegen Qatar als dat land het S-400 luchtverdedigingssysteem zou kopen van de Russen.

Rusland en Qatar gingen drie maanden terug een overeenkomst aan voor militaire en technische samenwerking.

In juni 2017 verbraken Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Egypte de diplomatieke betrekkingen met Qatar, waarschijnlijk op instigatie van Riyad.

De vier landen beschuldigden Qatar van het sponsoren van ‘terrorisme’ en het destabiliseren van de regio, wat Doha ten stelligste ontkent.