fbpx

Staatsgreep of drone? Schoten in Riyad, koning geëvacueerd

In de Saoedische hoofdstad Riyad gonsde het zaterdagnacht van geruchten over een staatsgreep. Er werd zwaar geschoten en koning Salman bin Abdulaziz Al Saud zou zijn overgebracht naar een beveiligde bunker van de luchtmacht.

In de eerste berichten werd melding gemaakt van een staatsgreep onder leiding van leden van de koninklijke familie die tegen koning Salman zijn.

Latere berichten hadden het over een speelgoeddrone die in het verboden luchtruim boven het koninklijk paleis overvloog en door de paleiswacht uit de lucht zou zijn geschoten.

OOK INTERESSANT
Stichting Platform Frambo Nederland en NPS doneren aan het SVZ

Jemen

De veiligheidsmaatregelen rond het Koninklijk Huis zijn opgevoerd na de grote anticorruptiecampagne van kroonprins Mohammed bin Salman. Daarbij werd een groot aantal prinsen en zakenlieden gevangen genomen.

Het koninkrijk is ook verwikkeld in een langlopend conflict met zijn zuidelijke buurman Jemen, dat door de Verenigde Naties “’s werelds ergste humanitaire crisis” wordt genoemd.

Het Jemenitische Ministerie van Mensenrechten zei in een verklaring op 25 maart dat in de door de Saoedi’s geleide oorlog sinds maart 2015 600.000 burgers gedood en gewond zijn. 

De Verenigde Naties zeggen dat 22,2 miljoen Jemenieten voedselhulp nodig hebben, inclusief 8,4 miljoen die worden bedreigd door ernstige honger.