fbpx

Staatsboerderij moet modelbedrijf worden

GFC NIEUWS- De Staatsboerderij moet een modelbedrijf worden voor Suriname, waar veehouders in de toekomst onder andere terecht kunnen voor technische knowhow zegt minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De minister bracht in het weekend een bezoek aan de Staatsboerderij te Reeberg in Wanica.

De bewindsman kreeg van de beheerder Radj Sunderpersadlall een historisch overzicht over het ontstaan van de Staatsboerderij.

De boerderij had vroeger de naam van ’s Lands boerderij en was gehuisvest aan de Copieweg in het district Para en daarna aan de Leysweg in Paramaribo.

De boerderij is bij uitstek een melkveebedrijf, maar er werden voorheen ook wel andere veesoorten gehouden zoals zeeboes, varkens, schapen en paarden. Ook deed men vroeger aan kunstmatige inseminatie ter bevordering van de productie.

Het bedrijf kan volgens de beheerder veel meer produceren; echter ontbreekt het aan knowhow en mankracht.

BEKIJK OOK
BEP: Inheemsendag 2022 in teken van recht en strijd

De minister ging kort in op enkele van de vraagstukken die aangehaald zijn. Parmessar haalde aan dat de werknemers op de loonlijst staan van de overheid, en dat daar geen twijfel over kan bestaan. In het verlengde hiervan verwacht hij daarom ook dat zij zich volledig zullen inzetten ter verdere ontwikkeling van het staatsbedrijf

Veel moet geordend worden binnen dit staatsbedrijf; echter gelooft de minister dat zaken in goede banen geleid kunnen worden.

De bewindsman gaf zijn gehoor mee, dat onder zijn leiding geen enkel staatsbedrijf verkocht wordt of in handen komt van derden.

Per 1 oktober zullen enkele veranderingen worden doorgevoerd. Het onderdirectoraat Veeteelt zal technische ondersteuning bieden aan de Staatsboerderij en zal het personeelsbestand worden uitgebreid.