fbpx

Staatsbezoek president Bouterse aan China wordt historische

GFC NIEUWS- Het staatsbezoek van president Desiré Bouterse aan China, wordt een historische.

Na twintig jaar brengt een Surinaamse president weer een staatsbezoek aan de Aziatische mogendheid.

In 1994 bracht president Ronald Venetiaan een bezoek aan het land gevolgd door president Jules Wijdenbosch in 1998.

Wat het aanstaande bezoek van het huidige staatshoofd echter anders maakt, is volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, het feit dat China in 20 jaar aanzienlijk veranderd is.

“China is niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden”, aldus de bewindsvrouw.

Pollack-Beighle legt uit dat China één van de twee snelgroeiende economieën ter wereld is en voor Suriname het prototype van hoe een land zich op eigen benen kan ontwikkelen. Het is nu dan ook het juiste moment voor Suriname om de relatie met het land verder uit te diepen. De bewindsvrouw zegt dat beide landen begrijpen dat ze ondanks hun grootte en bevolking elkaar nodig hebben.

President Bouterse vertrekt op 25 november, meteen na het officiële gedeelte van de Srefidensi-viering in Moengo.

Het bezoek aan China begint op 27 november en duurt tot 29 november. Gedurende deze periode zal er een formeel programma worden afgehandeld.

BEKIJK OOK
Door wateroverlast getroffen gemeenschappen in Para getroffen krijgen voedselpakket

Het Surinaamse staatshoofd zal een bilateraal onderhoud hebben met de Chinese president Xi Jinping, waarna een topontmoeting met premier Li Keqiang volgt.

Verder zullen er gesprekken worden gevoerd met bedrijven die interesse hebben om te investeren in Suriname.

President Bouterse zal ook van de gelegenheid gebruik maken om de Surinaamse studenten in China toe te spreken en een krans te leggen bij het People’s Heroes Monument in Shanghai.

In de stad Hangzhou, die een zusterrelatie onderhoudt met Paramaribo, zal er een ontmoeting wezen met de gouverneur van die stad en zakenlui.

Vanwege het belang van dit bezoek maken ook enkele ministers deel uit van de delegatie naar China. Hun aanwezigheid heeft ook te maken met het feit dat er een aantal overeenkomsten zullen worden getekend.

Minister Pollack-Beighle zegt dat president Bouterse heel wat uitnodigingen voor staatsbezoeken heeft liggen, maar afhankelijk van het belang deze missies overlaat aan de ministers of vertegenwoordigende ambassadeurs.

Het staatshoofd zal gedurende zijn afwezigheid ook staatsbezoeken afleggen aan Servië en Cuba.