fbpx

SSA vreest vernietigend effect Chinese vissersboten

Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), vreest dat Chinese vissersboten een vernietigend effect zullen hebben op onze visserijsector. Enkele weken terug zijn enkele vreemde boten ontdekt en ontstond er paniek binnen de sector.

Ook in De Nationale Assemblee (DNA) werd flink uitgehaald naar de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Minister Lekhram Soerdjan van LVV verzekerde echter dat sinds zijn aantreden het ministerie geen visvergunningen heeft verstrekt voor trawlers.

De laatste week in november heeft de Kustwacht tijdens controlewerkzaamheden op de Corantijnrivier een een kapitein en vier bemanningsleden die zich bevonden in een vissersvaartuig aangehouden. De kapitein kon geen geldige visvergunning overleggen waaruit zou moeten blijken, dat hij toestemming heeft om in Surinaamse wateren te vissen.

BEKIJK OOK  President Santokhi geeft officieel startsein Brokopondo Telethon STVS

Aan boord van het vaartuig waren: 78 kilogram Kandratiki’s, 128 kilogram verschillende vissoorten, 117 kilogram Haaien en 5 kilogram visblaas aangetroffen.
De vier bemanningsleden werden in verzekering gesteld voor het overtreden van de Visstandsbeschermingswet. De in beslag genomen vis is geschonken aan sociale instellingen.

Naderhand hebben de verdachten het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om deze zaak buiten proces af te handelen hetgeen werd gehonoreerd.

Volgens Karg heeft het ministerie zich tot nu toe gehouden aan de afspraken. De boten zijn intussen teruggevaren naar het lichtschip en wachten op een eventuele toestemming.(GFC)