fbpx
SRD 400 miljoen wordt gestopt in Covid-19 Noodfonds

GFC NIEUWS- In de Nationale Assemblee is dinsdag de wet Uitzonderingstoestand aangenomen om de te verwachten negatieve gevolgen van de COVID-19 crisis zoveel als mogelijk op te kunnen vangen. Er is voorgesteld dat in het Noodfonds 400 miljoen SRD wordt gestopt.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens de persconferentie van het Nationaal COVID-19 Management Team dat bij afkondiging van de wet de middelen primair zullen worden aangewend voor het behouden van arbeidsplaatsen, openhouden van bedrijven, stimuleren en verhogen van lokale productie als importvervanging.

Een ander deel is bestemd voor versterking van het Ministerie van Volksgezondheid die onder alle omstandigheden de volksgezondheid zal moeten garanderen. Er wordt verder gewerkt aan belasting verlichtende maatregelen en een fast track faciliteit voor lokale productie. Het gaat in alle gevallen om geoormerkte voorzieningen. De details worden in de komende dagen verder uitgewerkt.

Steun multilaterale partners

Er zijn inmiddels gesprekken geweest met multilaterale partners zoals Wereldbank, IDB, IsdD, IDB en het IMF over mogelijke financiële en technische ondersteuning aan Suriname.

“De economische impact moet nog komen, maar we moeten het land gezond houden. Het IMF heeft aangegeven dat deze crisis de ergste is dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kon overkomen in de laatste 50 jaar”, schetst de bewindsman de ernst van de economische impact.

Er wordt nu reeds gesproken van een lost decade (2015 – 2025), in navolging van de grondstoffencrisis van 2015. “Landen zoals Suriname hebben niet de luxe om miljoenen dollars in de economie te gooien om onze economie te versterken. Wij zijn afhankelijk van exporten en financiering die momenteel zeer zwakjes zijn. Kleine landen als Suriname betalen altijd een enorme prijs van wat mis gaat in de wereld.”

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…