fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op verkalking van de aorta verlagen.
Aan de hand van data uit een cohortstudie die in 1998 van start ging, merkten de onderzoekers dat respondenten (684 vrouwelijke 70-plussers uit Australië) die meer kruisbloemige groenten aten 46% minder risico liepen op verkalking in de aorta. Deze verkalking kan leiden tot ziekten aan de bloedvaten en een verlaagde bloedcirculatie. Belemmering van de bloeddoorstroming kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.
Spruitjes zijn rijk aan essentiële vitaminen – Een portie spruitjes (half kopje) levert ons 20 essentiële vitaminen, met inbegrip van 48 milligram van de belangrijke antioxidant vitamine C, tal van B-vitamines en 604 internationale eenheden van vitamine A.
Vitamine A helpt ons netvlies bij het detecteren van kleur , terwijl de carotenoïden luteïne en zeaxanthine – die ook spruiten bevatten – en biedt hulp bij het filteren van het licht zodat onze netvliezen niet worden blootgesteld aan agressieve ultraviolette stralen.
Om deze reden, zijn spruitjes vooral goed voor opgroeiende kinderen en volwassenen met een afnemend gezichtsvermogen.
Niet meer dan een half kopje van spruitjes bevat ook 78 microgram vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die wordt aangemaakt in planten en vaak gevonden in groene bladgroenten.
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en wordt vaak toegepast om de huid te genezen. Spruitjes helpen bij het versnellen of het verminderen van zwellin en barsten.
Een tekort aan vitamine K leidt tot een aantal bloed-gerelateerde vraagstukken, waaronder het bloeden van de neus, zware menstruatie bloedingen en tandvlees bloedingen.
Uit een eerdere studie bleek ook dat spruitjes rijk zijn aan glucosinolaten, verbindingen die behoren tot een groep van fytochemicaliën genaamd isothiocyanaten.
Glucosinolaten, zo is door wetenschappelijke studies bewezen, stimuleren apoptose (geprogrammeerde celdood) in kankercellen en kunnen ook helpen om het potentieel aan kankerverwekkende stoffen uit het lichaam te elimineren.

OOK INTERESSANT
Werkstraffen voor fatale ontgroening door Belgische studenten