Sporten verlengt levensduur ondanks verkeerde oude levensstijl

Nieuw onderzoek analyseert het verband tussen het fysiek actief zijn en de levensduur en levenskwaliteit van personen vanaf 40 jaar en seniorenburgers.

De resultaten laten zien dat het nooit te laat is om een ongezonde levensstijl om te gooien, daar sporten de levensduur kan verlengen.

Door een fysieke sport te beoefenen, heb je veel minder kans op medische aandoeningen: samen met de juiste voeding, natuurlijke supplementen, stressbeheersing en voldoende slaap, is voldoende dagelijkse matige lichaamsbeweging de beste preventie tegen allerlei ziekten, zoals hartinfarcten, diabetes en kanker.

Medische gegevens van 14.599 mannen en vrouwen in Engeland tussen 40 en 79 in de periode 1993 en 1997 werden geanalyseerd. De personen werden 12,5 jaar gevolgd. In die periode stierven 3.148 personen. 950 aan hartziekten en 1.091 aan kanker.

Uit de gegevens blijkt dat bij een toename van fysieke activiteit, een vroegtijdige dood afnam. Verder laat het onderzoek zien dat er toch voordelen zijn ondanks men op latere leeftijd een ongezonde levensstijl omgooide. Vroegtijdige sterfte nam in die gevallen af met 24%.

Ook is er sprake van 29% minder kans op een hartinfarct en 11% minder kans om te sterven aan kanker.

Overige berichten