fbpx

Sport- en Jeugdzaken bemiddeld voor pad van verzoening

Minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, heeft het bestuur van de Surinaamse Pencak Silat Associatie (SPSA) ontvangen. Tijdens dit onderhoud is de nadruk gelegd op de rust die terug moet keren in de pencak silat wereld in het belang van de ontwikkeling van de sport en talenten.

Het bestuur van de SPSA functioneert onder leiding van Florence Wangsabesari- Jamin. Bij de SPSA zijn 7 pencak silat scholen aangesloten. De SPSA is de officiële organisatie die erkend wordt door de Persilat, die de Internationale Pencak Silat Federatie is.

Op 27 mei is de Pencak Silat Federatie Suriname (PSFS) onder leiding van de voorzitter, Dweight Warsodikromo, opgericht. Hierdoor is er een splitsing ontstaan binnen de vertegenwoordiging van de pencak silat. Eerder heeft Minister Gopal ook de federatie ontvangen om te vernemen wat er precies gaande is.

In december 2018 worden de Wereldkampioenschappen georganiseerd in Singapore. Vooruitlopend hierop moeten er nationale kampioenschappen in Suriname georganiseerd worden, waaruit er vervolgens een selectie moet voortvloeien voor deelname aan de Wereldkampioenschappen. Hiervoor mag niemand uitgesloten worden. Gezien het gaat om de vertegenwoordiging van Suriname in het buitenland is het belangrijk dat eenheid en saamhorigheid hoog in het vaandel gedragen wordt binnen het geheel.

BEKIJK OOK
Mogelijk compensatie voor boeren getroffen door rattenplaag

Voor het ministerie is het van belang dat de rust binnen de pencak silat terugkeert. Indien dit niet het geval is, zullen er nationaal zowel internationaal consequenties zijn. De sporters kunnen de dupe hiervan worden.

Minister Gopal is daarom voornemens te bemiddelen om het proces van verzoening in te zetten en om daarmee ook ervoor te zorgen dat het nalatenschap van de Javaanse voorouders goed bewaard blijft voor het nageslacht. Overigens vindt de minister het jammer als talenten zich niet kunnen ontwikkelen vanwege onenigheid binnen de organisaties.