Spoedvergadering Caricom Staatshoofden en Regeringsleiders in verband met COVID-19

GFC NIEUWS- Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens Suriname aan het hoofd gestaan van een delegatie die heeft deelgenomen aan de “9e Speciale spoedvergadering van de Staatshoofden en Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM)”, welke gehouden is op 15 april via videoconferentie, onder voorzitterschap van premier Mia Mottley.
De delegatie bestond verder uit de ministers van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, respectievelijk Yldiz Pollack-Beighle en Antoine Elias, en de directeur Nationale Veiligheid, Daniella Veira.
De diverse Caribische leiders hebben onder meer benadrukt de grote behoefte in de regio voor medische attributen waaronder PPE’s en test kits.
Verder is de noodzaak aangegeven van geïntensiveerde coördinatie en gezamenlijk betrekken van voornoemde medische attributen.
Benadrukt is dat het essentieel is dat de regio als een eenheid optreedt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar met name om de regio economisch weerbaar te maken. Om de economische consequenties die de regio meemaakt als gevolg van de COVID-19 pandemie op te vangen, zullen dan ook gerichte démarches worden ondernomen richting regionale en internationale financiële instituten (CDB en de IMF).
Tijdens de topontmoeting hebben de regeringsleiders zich ook gebogen over de regionale kansen binnen de CSME die moeten worden gemaximaliseerd om de economieën zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de maatregelen die landen hebben genomen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het virus.
De Surinaamse delegatie heeft het bovenstaande met betrekking tot de noodzaak voor economische maatregelen ter verlichting van de ontstane crisis in de Caraïbische Regio, ondersteund.
Suriname heeft zich ook sterk gemaakt voor intensievere samenwerking tussen landen met name in grensgebieden, de noodzaak voor het hebben van een voedselveiligheidsplan voor lidlanden en de rol die wij als land kunnen vervullen bij de implementatie van een regionaal voedselveiligheidsbeleid.
Ook heeft de vergadering onder andere ingestemd met de noodzaak voor het hebben van een gezamenlijk gezondheidsprotocol alsook een gezamenlijk protocol ter handhaving van de grenscontrole.
Voorts wordt vermeld dat de vergadering belangrijke presentaties heeft doorgenomen van Regionale Instituten en Organen waaronder CARPHA alsook de CDB.
De Surinaamse delegatie heeft de vergadering bijgewoond via de Digitale Conferentie Zaal op het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname.

Overige berichten