fbpx
Spoedvergadering Caricom Staatshoofden en Regeringsleiders in verband met COVID-19

GFC NIEUWS- Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens Suriname aan het hoofd gestaan van een delegatie die heeft deelgenomen aan de “9e Speciale spoedvergadering van de Staatshoofden en Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM)”, welke gehouden is op 15 april via videoconferentie, onder voorzitterschap van premier Mia Mottley.

De delegatie bestond verder uit de ministers van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, respectievelijk Yldiz Pollack-Beighle en Antoine Elias, en de directeur Nationale Veiligheid, Daniella Veira.

De diverse Caribische leiders hebben onder meer benadrukt de grote behoefte in de regio voor medische attributen waaronder PPE’s en test kits.

Verder is de noodzaak aangegeven van geïntensiveerde coördinatie en gezamenlijk betrekken van voornoemde medische attributen.

Benadrukt is dat het essentieel is dat de regio als een eenheid optreedt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar met name om de regio economisch weerbaar te maken. Om de economische consequenties die de regio meemaakt als gevolg van de COVID-19 pandemie op te vangen, zullen dan ook gerichte démarches worden ondernomen richting regionale en internationale financiële instituten (CDB en de IMF).

Tijdens de topontmoeting hebben de regeringsleiders zich ook gebogen over de regionale kansen binnen de CSME die moeten worden gemaximaliseerd om de economieën zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de maatregelen die landen hebben genomen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het virus.

De Surinaamse delegatie heeft het bovenstaande met betrekking tot de noodzaak voor economische maatregelen ter verlichting van de ontstane crisis in de Caraïbische Regio, ondersteund.

Suriname heeft zich ook sterk gemaakt voor intensievere samenwerking tussen landen met name in grensgebieden, de noodzaak voor het hebben van een voedselveiligheidsplan voor lidlanden en de rol die wij als land kunnen vervullen bij de implementatie van een regionaal voedselveiligheidsbeleid.

Ook heeft de vergadering onder andere ingestemd met de noodzaak voor het hebben van een gezamenlijk gezondheidsprotocol alsook een gezamenlijk protocol ter handhaving van de grenscontrole.

Voorts wordt vermeld dat de vergadering belangrijke presentaties heeft doorgenomen van Regionale Instituten en Organen waaronder CARPHA alsook de CDB.

De Surinaamse delegatie heeft de vergadering bijgewoond via de Digitale Conferentie Zaal op het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…