fbpx

Spoedoverleg LVV en exporteurs groente en fruit

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt & Vosserij (LVV) had donderdag een bespreking met exporteurs die groenten en fruit naar de Europese Unie met name Nederland exporteren.
Sinds de EU haar fytosanitaire regelgeving met betrekking tot de import van planten en plantaardige producten heeft aangescherpt, is er een actieve samenwerking tussen het ministerie en de exporteurs voor naleving van de fytosanitaire regelgeving.
Echter blijven vanuit Nederland nog steeds notificaties komen voor verzendingen van bepaalde groenten. Bij een notificatie wordt de verzending aangehouden, omdat er bijvoorbeeld voor de landbouw schadelijke organismen op de producten voorkomen of er is niet voldaan aan de vereiste exportdocumentatie.
Per 1 september 2019 is de eerste fase ingegaan en werd vastgesteld dat exporteurs moeten beschikken over de fytosanitaire certificering voor verscheidene groenten en fruit. De tweede fase ging per 14 december 2019 in, waarbij alle groenten en fruit moet worden voorzien van een fytosanitaire certificering met de verplichting dat de omschrijvingen volledig moeten zijn.
Alle planten met een hoog risico, zijn verboden voor import naar de EU. Suriname staat nog steeds aan top volgens EUROPHYT op de lijst van intercepties, wat niet goed is voor de reputatie c.q. export van Suriname.
Indien de huidige trend wordt voorgezet, loopt Suriname de kans om geschrapt te worden van de lijst om te mogen exporteren naar de EU. En dan is hiermee alle inzet vanuit het ministerie tenietgedaan en heeft volgens de bewindsman de hele sector gefaald.
“Het ministerie zal genoodzaakt zijn de exporten van zij die zich niet houden aan de regels met als gevolg dat ons land, notificaties blijft ontvangen, stop te zetten. Wij zullen het niet tolereren dat door u de hele sector in diskrediet wordt gebracht, luidt de harde kreet van de bewindsman. Wij blijven ons beijveren en inzetten voor alle exporteurs, omdat het op de eerste plaats om Suriname gaat en de kwaliteit van de producten, die wij als natie leveren aan de internationale markt.”
De bewindsman gaf aan dat de hand ook in eigen boezem moet worden gestoken en vermoed dat er enige verslapping, als gevolg van verschillende factoren, is opgetreden vanuit de werkarmen van het ministerie. Hij eist een hardere aanpak, alsook een beter opgezet traceability systeem. Er zal ook gewerkt moeten worden aan de behandeling, verwerking en bewerking van onze producten in het algemeen.
Het ministerie heeft de FAO benaderd om haar te ondersteunen in het realiseren van de gestelde doelen, de aanbeveling van de juiste machinerieën en de begeleiding van exporteurs die over willen gaan tot de export van verdere verwerking en/of bewerking van agrarische producten.
Er kan niet worden ontkend dat er voldoende geïnvesteerd is, om ervoor te zorgen dat Suriname voldoet aan de gestelde voorwaarden. Er zijn experts gehaald naar Suriname om onze National Plant Protection Organization (Dienst Plantenbescherming en Kwailiteitskeuringen) en het exportsysteem in samenwerking met de exporteurs als onderdeel ervan te upgraden. Tevens zijn de inspecteurs getraind en de rapporten zijn beschikbaar.
Met dit overleg is gekeken, hoe gezamenlijk gewerkt kan worden aan het terugdringen van de notificaties. In overleg met de exporteurs zijn er enkele afspraken gemaakt. De exporteurs dienen hun exacte lijst van afnemers en producten zo spoedig mogelijk op te geven bij de NPPO.
De afhandeling van de export van zaterdag 13 juni zal met de groep geëvalueerd worden. Voor sommige exporteurs is het volume van bepaalde producten teruggebracht en wordt in overweging genomen de export van producten, waarvoor er notificaties binnen komen, voorlopig stop te zetten.
Zodra de situatie in verband met de uitbraak van het coronavirus is genormaliseerd, zullen de diverse trainingen wederom worden opgepakt. De exporteurs is aanbevolen om gebruik te maken van de aanwezige deskundigheid op het ministerie.
Minister Parmessar heeft de staf van het ministerie per direct de opdracht gegeven om de inspecties te verhogen en wel tot aan de boer die de producten levert aan de exporteurs.
Indien de exporteur niet kan bewijzen wie de producent is, zal hij helaas niet meer mogen exporteren. De tijd van door de vingers kijken is thans voorbij. “Wij kunnen de exporten vanuit Suriname geenszins in gevaar brengen. Het ministerie kent haar verantwoordelijkheid en wilt de agrarische exporteurs blijven begeleiden en ondersteunen, maar veel ligt aan hun eigen verantwoordelijkheid.”

BEKIJK OOK
Politieman en partner slaan elkaar na ruzie op feest ex-partner