Suriname- analist R. Pinas heeft in een gesprek met GFC Nieuws zijn diepe bezorgdheid geuit over de deplorabele staat van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Volgens hem is het onbegrijpelijk dat de overheid nalaat deze afdeling naar een hoger plan te tillen en te laten voldoen aan hedendaagse standaarden.
De tekortkomingen ondermijnen de kwaliteit van de zorg en brengen patiëntenlevens in gevaar, zo luidt zijn ferme kritiek.
De waarnemer schetst een somber beeld van de huidige situatie. De SEH kampt met een schaarste aan deugdelijke medische apparatuur en een chronisch tekort aan medicatie.
Bovendien ontbreekt het aan ervaren trauma-experts, een aspect dat volgens de analist van vitaal belang is voor een adequaat traumacentrum.
Een goed functionerend traumacentrum zou moeten beschikken over een multidisciplinair team van specialisten, waaronder traumachirurgen, spoedeisende hulpartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen en anesthesiologen.
Daarnaast is geavanceerde diagnostische apparatuur zoals CT-scanners en MRI-apparatuur onontbeerlijk, evenals een robuuste voorraad bloedproducten en medicijnen voor acute situaties.
Ook een efficiënte triage, operatiekamers nabij de SEH en een revalidatieprogramma zijn onontbeerlijk voor optimale patiëntenzorg, aldus Pinas.
Hoewel hij de toewijding van het SEH-personeel erkent en bewondert, geeft hij aan dat zij niet afdoende worden ondersteund door de beleidsmakers.
Het personeel doet het uiterste met de beperkte middelen die voorhanden zijn maar de structurele problemen liggen bij het wanbeleid van de regering.
De observator wijst op de ironie dat miljoenen dollars zijn geïnvesteerd in een nieuw Ministerie van Volksgezondheid, terwijl er geen middelen beschikbaar zijn voor de aanschaf van onmisbare medische apparatuur voor het AZP.
“Hoe krom is dat?” vraagt hij zich retorisch af.
Een bijkomend probleem dat de motivatie van het personeel ondermijnt is het uitblijven van salarisverhogingen. Dit heeft een direct negatief effect op de toch al zware werkomstandigheden.
De werkruimte van de SEH had volgens Pinas allang uitgebreid moeten worden en voorzien van alle moderne faciliteiten om de instroom van patiënten efficiënt te kunnen verwerken.
Nu is het behelpen met alle gevolgen van dien voor zowel patiënten als zorgverleners. De analist concludeert dat de huidige staat van de SEH een direct gevolg is van nalatigheid en een gebrek aan visie vanuit de overheid.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.