fbpx
Spoed Caricom topontmoeting over coronavirus

GFC NIEUWS- De leiders van de Caraïbische Regio zijn op 1 maart bijeengekomen in Bridgetown, Barbados, onder het voorzitterschap van Premier Mia Mottley, voor het bespreken van de recente ontwikkelingen in de wereld gezondheidssituatie en het bereiken van een regionaal protocol ter zake het omgaan met het COVID-19 virus.

De regionale gezondheidsinstituten hebben de lid landen feitelijke epidemiologische informatie verschaft omtrent dit virus dat door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) recent is bijgesteld tot een gezondheids-noodsituatie van internationaal belang (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), mede vanwege de toegenomen gevallen in enkele landen.

De aanwezige leiders alsmede degenen die virtueel de vergadering hebben bijgewoond waren het er unaniem mee eens dat met de huidige wereldwijde verspreiding van dit virus naar meer dan 60 landen het noodzakelijk is dat de Regio zich gedegen voorbereid op een eventueel intrede van dit virus.

De Vergadering heeft onder meer besloten dat een vertegenwoordiging van Regeringsleiders deze week nog met regionale en internationale financiële instanties en de private sector aan tafel zit voor het bespreken van de nodige maatregelen en assistentie.

Voorts is besproken dat de regionale instantie voor rampen beheersing (CDEMA) samen met de regionale gezondheidsinstanties werkt aan scenario planning.

Belangrijk is dat de burgerij in onze landen goed is geïnformeerd omtrent maatregelen die zij kunnen nemen om zichzelf te beschermen. En dat gezamenlijk de landen van de regio een holistische aanpak hebben en nagaan hoe de regionale capaciteit te verhogen.

In dit verband verdient het vermelding dat Suriname een van de acht landen is waar er kan worden getest op het COVID-19 virus.

Minister Antoine Elias heeft president Desiré Bouterse vertegenwoordigd op deze Caraïbische vergadering. Minister Yldiz Pollack-Beighle heeft de vergadering virtueel bijgewoond.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…