fbpx
Spoed Caricom topontmoeting over coronavirus

GFC NIEUWS- De leiders van de Caraïbische Regio zijn op 1 maart bijeengekomen in Bridgetown, Barbados, onder het voorzitterschap van Premier Mia Mottley, voor het bespreken van de recente ontwikkelingen in de wereld gezondheidssituatie en het bereiken van een regionaal protocol ter zake het omgaan met het COVID-19 virus.

De regionale gezondheidsinstituten hebben de lid landen feitelijke epidemiologische informatie verschaft omtrent dit virus dat door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) recent is bijgesteld tot een gezondheids-noodsituatie van internationaal belang (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), mede vanwege de toegenomen gevallen in enkele landen.

De aanwezige leiders alsmede degenen die virtueel de vergadering hebben bijgewoond waren het er unaniem mee eens dat met de huidige wereldwijde verspreiding van dit virus naar meer dan 60 landen het noodzakelijk is dat de Regio zich gedegen voorbereid op een eventueel intrede van dit virus.

De Vergadering heeft onder meer besloten dat een vertegenwoordiging van Regeringsleiders deze week nog met regionale en internationale financiële instanties en de private sector aan tafel zit voor het bespreken van de nodige maatregelen en assistentie.

Voorts is besproken dat de regionale instantie voor rampen beheersing (CDEMA) samen met de regionale gezondheidsinstanties werkt aan scenario planning.

Belangrijk is dat de burgerij in onze landen goed is geïnformeerd omtrent maatregelen die zij kunnen nemen om zichzelf te beschermen. En dat gezamenlijk de landen van de regio een holistische aanpak hebben en nagaan hoe de regionale capaciteit te verhogen.

In dit verband verdient het vermelding dat Suriname een van de acht landen is waar er kan worden getest op het COVID-19 virus.

Minister Antoine Elias heeft president Desiré Bouterse vertegenwoordigd op deze Caraïbische vergadering. Minister Yldiz Pollack-Beighle heeft de vergadering virtueel bijgewoond.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.