Spanje trekt fregat terug uit armada naar Perzische Golf, wil niet worden meegesleept in conflict met Iran

Redactie GFC Nieuws — Spanje wil niet meegesleurd worden in een militair avontuur tegen Iran. Madrid trok daarom een fregat terug dat deel uitmaakte van een Amerikaanse gevechtsgroep die naar de Perzische Golf trekt “om Iran iets duidelijk te maken.” De Spanjaarden gaven aan dat de operatie buiten hun militaire verplichtingen als NAVO-lid valt.

Waarnemend minister van Defensie Margarita Robles beval het Spaanse oorlogsschip Mendez Nunez de armada te verlaten. De vloot wordt geleid door de USS Abraham Lincoln.

De Spaanse krant El País schreef dinsdag dat de beslissing is genomen “om te voorkomen dat je onvrijwillig in een conflict met Iran terechtkomt.”

Minister Robles zei dat het fregat Méndez Núñez is teruggetrokken omdat de Amerikaanse autoriteiten de oorspronkelijke missie hebben veranderd.

Robles benadrukte dat het besluit technisch, militair, en niet politiek is, en dat Spanje de keuze van Washington respecteert.

“We respecteren de beslissing en wanneer zaken teruggaan naar wat was gepland met de Spaanse marine, zullen we [de missie] hervatten”, zei de minister.

Foto: Wikipedia

Overige berichten