Spanje opnieuw in botsing met Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

Redactie GFC Nieuws — Catalaanse studenten kwamen donderdag keihard in botsing met de Spaanse politie. De jongeren protesteerden tegen de berechting van leiders van hun provincie. Spanje vervolgt hen omdat zij Catalonië onafhankelijk willen maken.

Spanje bracht 12 leden van de regionale regering van Catalonië voor het gerecht, omdat zij een referendum hadden uitgeschreven met de vraag of de regio onafhankelijk moest worden.

Madrid noemt dat “opruiing” en “rebellie”, in strijd met de bevelen van de centrale regering. Zij kunnen hiervoor veroordeeld worden tot gevangenisstraffen van maximaal 25 jaar.

Donderdag hielden separatisten een metrostation in Barcelona bezet. Hun actie is deel van een bredere beweging die het openbare leven in Spanje lam wil leggen. In Catalonië werd alles plat gelegd met een algemene staking.

De Spaanse politie hakte keihard in op de betogers. De Verenigde Naties en Human Rights Watch veroordeelden Spanje in 2017 voor “overmatig gebruik van geweld”; ook toen werden protesterende burgers tot bloedens toe mishandeld.

Overige berichten