fbpx

Spaanse democratie: regering afzetten, regeerders gevangen nemen en nieuwe verkiezingen om democratie te herstellen

Democratie op z’n Spaans is: alle leiders die door het volk zijn gekozen, in de gevangenis gooien. Zo vat Steven Colbert de gebeurtenissen rond de onafhankelijkheid van Catalonië samen.

De Catalanen willen los van Spanje omdat zij de Spaanse dominantie beu zijn: zij vinden dat de Spaanse economie voor het grootste deel op hun schouders rust, maar zij als Spaans gebiedsdeel weinig te vertellen hebben.

“Spanje heeft acht leden van de Catalaanse regering gevangen gezet, er loopt een arrestatiebevel tegen de regeringsleider, die in ballingschap is in België.”

“Ondertussen verklaart de premier van Spanje: “Ik heb besloten om vrije, schone en legale verkiezingen uit te roepen om de democratie te herstellen”, citeert Colbert in zijn Late Show.

“Niets is zo democratisch als iedereen die door het volk is gekozen, in de gevangenis te stoppen” sneerde Colbert.

Spanje kondigde vervroegde verkiezingen aan om de afgezette Catalaanse regering te vervangen, inclusief de onttroonde president Carles Puigdemont.

De nu ex-president wordt samen met zijn voormalige ministers beschuldigd van opruiing, rebellie, misbruik van publieke middelen en het schenden van vertrouwen omdat zij Catalonië onafhankelijk wilden maken. Madrid vaardigde vrijdag een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uit.