fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Somohardjo legt overgenomen misstanden op Biza bloot

GFC NIEUWS- De minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Bronto Somohardjo, heeft op 6 augustus in De Nationale Assemblee (DNA) de overgenomen misstanden op het ministerie blootgelegd.
Dit gebeurde tijdens een openbare vergadering van het parlement, waar de regering per ministerie een inventarisatie heeft gepresenteerd. Somohardjo deelde meet dat zijn ministerie over 7.000 ambtenaren beschikt. In de afgelopen vijf jaren, zijn er 4.500 personen in overheidsdienst genomen en in twee jaren tijd 2.700. Het kost het ministerie nu SRD 300 miljoen extra om de 7.000 ambtenaren uit te betalen. Voorheen was dit SRD 100 miljoen.
De Biza-minister merkte op dat het niet de schuld is van de mensen die in dienst zijn getreden, maar van de mensen die ze in dienst heeft genomen. Hij heeft ook 409 contracten aangetroffen op het ministerie die de staat op jaarbasis SRD 20 miljoen kosten.
Somohardjo heeft alle contracten aangehouden en onderworpen aan een onderzoek. “Voorzitter het is echt te erg”, aldus de Biza-minister over de misstanden die hij heeft aangetroffen op het ministerie. Het ministerie heeft ook nog een schuldenlast van SRD 120 miljoen.
Somohardjo somde enkele van de onregelmatigheden op:
– benoemingen zonder enige opschrift
– bevorderingen niet conform de Fiso-regeling
– hoge bezoldigingen die niet corresponderen met functies/werkzaamheden
– illegaal inloggen in het Cebuma-systeem
Somohardjo legde uit dat er brief op het ministerie is getroffen met als datum 18 mei 2020 van het ministerie van Financiën, waarbij wordt aangegeven dat er illegaal zou zijn ingelogd in het Cebuma-systeem en dat dit wordt gezien als fraude.
Ook met overwerk blijkt er flink geknoeid te zijn. Volgens de bewindsman zijn er overuren geboekt van SRD 100.000 en ook nog zijn ondergebracht onder de code 99. “Dit is belastingontduiking”, benadrukte hij.
Met zijn collegaminister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is afgestemd een Clad-onderzoek in te stellen naar de vele onregelmatigheden. Volgens Somohardjo is datgene dat hij heeft gepresenteerd slechts het topje van de ijsberg.

OOK INTERESSANT
GLO-scholen Apoera krijgen brood en sap van Kabinet Vicepresident