Somohardjo: betrouwbaarheid belangrijkste factor binnen de politiek

Betrouwbaarheid is de belangrijkste factor binnen de politiek. De achterban van de Pertjajah Luhur (PL) is betrouwbaar, zo ook het bestuur. Maar als de kandidaten twijfelachtig zijn, kan dat problemen opleveren. “Als deze keer weer een vertegenwoordiger van PL overloopt, dan zal niemand PL meer vertrouwen. Daarom is het erg belangrijk dat de kandidaten zeer betrouwbaar zijn.”

Woorden van PL-voorzitter Paul Somohardjo zaterdagavond tijdens de derde Aktua Festa te Clevia. Na speeches van diverse partijtoppers, onder wie parlementariër Ingrid Karta-Bink, ex-onderminister Abigail Lie A Kwie, PL-ondervoorzitter Hendrik Setrowidjojo en sportdeskundige Amdy Atmodimedjo, werden ruim twintig kernen aan het zeer goed opgekomen publiek gepresenteerd.

Somohardjo was er zichtbaar tevreden over dat de mensen massaal hebben deelgenomen aan de activiteiten, die vanaf de middaguren waren begonnen en bestonden uit djarang kepang, cabaret, kinderspelen en entertainment van een muziekformatie.

Samenwerken belangrijk

De PL-voorzitter is er trots op dat in de kernen alle etnische groepen van Suriname vertegenwoordigd zijn. Beschuldigingen als zou de PL alleen voor de Javanen opkomen, zijn volgens hem een gepasseerd station. Hij gaf aan dat de basis van de PL weliswaar Javaan is, maar dat er inmiddels zoveel meer etnische groepen zich hebben aangesloten, die zich volkomen thuis voelen in de partij en ook recht van spreken en beslissen hebben.

De PL-voorzitter riep allen op om zich niet als bloemstuk te laten gebruiken. “We zijn strijders, satryo’s. We moeten opkomen voor onze rechten en ons niet laten vertrappen. We willen gelijke rechten”, zei Somohardjo. Hij legde het accent op samenwerken en samen doen om de ontwikkeling van Suriname ter hand te nemen, zonder dat welke bevolkingsgroep dan ook wordt gediscrimineerd.

Verkiezingen 2020 laatste van Somohardjo

De PL-voorzitter hield de mensen voor dat de verkiezingen van 2020 de laatste zullen zijn, waar hij aan zal meedoen. Na 2020 wil hij van zijn pensioen genieten. Somohardjo zei dat hij in 2020 hij 77 jaar zal worden en nu al alles heeft wat hij nodig heeft. Maar hij wil tot het einde wel nog de jongeren helpen begeleiden. “Dan is mijn taak volbracht: Mek’ Somo klari eng wroko!”, sprak de PL-voorman.

De vraag is evenwel wie hem gaat opvolgen. Voor die persoon had Somohardjo dit advies: “Als je leider wil worden van de PL, dan moet je diep in je zak gaan. Want organiseren kost geld. En je moet betrouwbaar en sociaal zijn”, zei de politicus. Hij gaf in dit kader aan dat hij 50 jaar lang het Surinaamse volk nooit in de steek heeft gelaten. Zelfs toen anderen naar Nederland waren gegaan, is hij in Suriname gebleven. Ook had hij destijds zijn vrouw en kinderen in 1990 in Nederland achtergelaten om op te komen voor de belangen van het Surinaamse volk.(GFC)