fbpx
Somohardjo: Arbeiders leven in grote onzekerheid

Surinaamse arbeiders leven vandaag de dag in grote onzekerheid. Zo weten werknemers van de Suralco niet of hun baan gegarandeerd is. Ook de contractors en onderaannemers niet wat er met hen zal gebeuren na de aangekondigde overname op 1 juli. Vandaag, 1 mei, is in feite dan ook geen dag om felicitaties uit te brengen aan het arbeidersvolk, maar is een dag voor bezinning.

Dit zei Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), vanavond tijdens de manifestatie van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). Hij gaf aan dat het een dag is om ons te bezinnen over hoe het verder moet gaan, waarop kracht moet worden toegewenst aan alle arbeiders om de strijd voor een rechtvaardig leven voort te zetten.

Volgens de PL-voorzitter heeft de huidige regering ‘krabita anu’ en noemde als voorbeeld Marienburg en Bruynzeel, die kapot zijn gemaakt. Hij zei dat de NDP misbruik maakt van arbeiders door hen een baan te geven zonder werk. Deze arbeiders krijgen een baan, maar hebben geen werk om uit te voeren. Bovendien hebben zij deze baan tot 25 mei, want daarna zal de NDP hen niet langer kunnen betalen. “Maar uw leven eindigt niet op 25 mei!” hield hij het publiek voor. Hij merkte op dat er nu al geld wordt geleend om AOV en AKB te betalen. Somohardjo zei dat V7 arbeiders wil helpen en hen zekerheid en vaste banen wil bieden.

De PL-voorzitter vindt het niet kunnen dat Suriname, die ruim vijfmaal groter is dan Nederland en ongeveer een half miljoen inwoners heeft, zoveel werklozen telt. bij regeermacht van V7 zullen alle werklozen geregistreerd worden en aan hen zal niet alleen ‘vis’ gegeven worden, maar zij zullen ook leren vissen zodat zij zelfstandig in hun onderhoud kunnen voorzien. Ook kondigde hij aan de terwijl deze groep de opleiding of training volgt, zij een overlevingsvergoeding zullen krijgen, ongeacht tot welke politieke partij zij behoren. “Het is onze plicht om iedereen te helpen,” sprak Somohardjo.

De PL-voorzitter kreeg de gelegenheid om zijn toespraak eerder te houden, omdat hij naar Moengo moest gaan voor een andere activiteit aldaar. Voordat hij het SPA-gebouw verliet, eindigde hij zijn toespraak met de volgende woorden: “De opmars van V7 is niet meer te stuiten. We gaan door. Nog 24 dagen en dan is het afgelopen met alle corruptie en intimidatie!”

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…