fbpx

Solo-expositie Xavier Robles de Medina: ‘als het hele lichaam oor zou zijn’

Readytex Art Gallery presenteert op 5 juli aanstaande haar eerste solo-expositie voor dit jaar. Beeldend kunstenaar Xavier Robles de Medina staat dan in de schijnwerpers met een expositie die zowel inhoudelijk als qua inrichting, hedendaags en vernieuwend is. Hij geeft de expositie – zoals hij dat vaker doet met titels – een prikkelende naam: ‘als het hele lichaam oor zou zijn’.

Het is de eerste solo-expositie van Xavier Robles de Medina bij Readytex Art Gallery én in Suriname. Deze jonge Surinaamse kunstenaar die zijn eerste kunstopleiding aan de ‘Savannah College of Art and Design’ in de Verenigde Staten afrondde, werkt momenteel aan zijn MFA in Fine Arts aan Goldsmiths in London.

Ondertussen heeft Xavier op kunstgebied ook werkervaring opgedaan en exposities gehad in Nederland, de VS, België, Frankrijk, Zimbabwe, Engeland en vorig jaar ook een Thursday-Night-Feature in Readytex Art Gallery.

‘als het hele lichaam oor zou zijn’ is een tentoonstelling met hedendaagse kunst die de traditionele kaders van artistieke interpretatie van veel kijkers zal uitdagen. Het werk is evenals de titel uniek en prikkelend.

Elk kunstwerk komt tot stand vanuit een zorgvuldig bedacht concept en een zeer gedetailleerd en tijdrovend creatieproces. Xavier bestudeert en ontleedt onder andere het werk en de theorieën van kunstenaars en schrijvers van weleer en verwerkt de inspiratie die hij daaraan ontleent, volgens een geheel eigen intellectuele interpretatie, vaak metaforisch, of als een subtiele zinspeling, in zijn werk.

BEKIJK OOK
SWM schenkt monument aan Nickerie

Zo creëert Xavier bijvoorbeeld een zoö-morfisch masker gebaseerd op etsen van de Vlaamse kunstenaar Frans Huys (1522), zinspeelt hij op de theorie over de cultwaarde die aan verborgen of bedekte kunstwerken gegeven wordt, en worden de concepten die hij bedenkt algemeen beïnvloed door zijn interesse in een essay van cultuurfilosoof en schrijver Walter Benjamin (1892) over de reproduceerbaarheid van kunstwerken. Maar ook een ‘gewone’ haarproductenadvertentie, een vervormd beeld van een oor, of specifieke videobeeldfragmenten leiden tot verrassende werkstukken in diverse stijlen en technieken. Ook betrekt hij studenten van Nola Hatterman Art Academy op een bijzondere manier bij zijn expositie.

Readytex Art Gallery nodigt iedereen uit om deze uitdagende expositie te bezoeken. Xavier Robles de Medina is een jonge Surinaamse kunstenaar die geleidelijk aan, maar zeer overtuigend zijn stempel drukt op een steeds groeiend internationaal kunstpodium en zijn carrière is zeker het volgen waard.

De expositie is geopend voor het publiek vanaf vrijdag 6 juli tot en met zaterdag 14 juli van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 16:30 uur, en op de zaterdag van 8:30 -13:30 uur. Ook open in de avond op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli van 19:00 – 21:00 uur.(GFC)