Solo-expositie ‘Murni’ van Soeki Irodikromo

In de expositieruimte op de begane grond van Readytex Art Gallery is vanaf donderdag 2 augustus weer een bijzondere tentoonstelling te zien. Beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo presenteert dan aan het publiek zijn nieuwe solo-expositie die hij de titel ‘Murni’ geeft.

Murni betekent volgens Soeki: eerlijk, oprecht en origineel. Een zeer toepasselijke titel voor de kunstenaar en de collectie die hij exposeert, “want alles dat Soeki op doek weergeeft of in klei vormgeeft, komt recht uit zijn hart. Zijn werk is een oprechte weergave van zijn fascinatie en liefde voor de diversiteit aan culturen in zijn land, Suriname. Deze ervaren multidisciplinaire kunstenaar heeft in zijn lange en bewogen carrière, een zeer indrukwekkend oeuvre opgebouwd”.

Irodikromo staat inmiddels nationaal en internationaal bekend om zijn kunstwerken waarin hij in feite ode brengt aan datgene wat hij als de kracht en de trots van Suriname ziet: de culturele rijkdom met zijn tradities, de kleuren, de schoonheid en verscheidenheid in dans en klederdracht.

Soeki verbeeldt in zijn werk elementen van zijn eigen Javaanse achtergrond, maar ook elementen van alle andere culturen die hij trouwens allemaal ook als de zijne beschouwd. In zijn werk is vaak een combinatie, oftewel een samensmelting van culturen waar te nemen.

Hij laat zich niet in met de politiek of met het negatieve, maar beijvert zich voor het werken en streven naar welzijn, vanuit het positieve. In zijn atelier, achter in zijn huis, werkt Soeki dan ook zeer gemotiveerd aan zijn nieuwe collectie.

Tot vlak voor de expositie hangen de wanden vol met werken groot en klein, en door de ruimte heen staan op sokkels indrukwekkende keramiek sculpturen. Op ezels staan verschillende schilderijen waar hij tegelijkertijd aan werkt. En soms is een werk dat ‘af’ was, toch niet af, en pakt Soeki er zijn penseel en paletmes weer voor op. Het is een fascinerend proces.

Vanaf de eerste dunne laag van de achtergrond, de grove contouren van de compositie, de kleuren en vormen, tot en met de laatste details. Met intuïtieve en zelfverzekerde toetsen, streken en strepen, aangebracht met de hand, penseel of paletmes, vertelt Soeki Irodikromo op doek of in klei, uiteindelijk prachtige verhalen over de multiculturele schoonheid van zijn land.

Hij kiest het liefst voor een geabstraheerde vormgeving, maar toch is zijn beeldtaal levendig en uitbundig, en zijn composities zijn vaak vol ritme en beweging. “Soms is het de beweging die spreekt, meer dan de kleur”, zegt de kunstenaar. “De inspiratie is oneindig. Terwijl ik bezig ben, wordt mijn werk steeds uitbundiger.”

Zijn enthousiasme is aanstekelijk, zijn liefde en passie voor de veelzijdige cultuur van zijn land, oprecht en bewonderenswaardig, en inderdaad: ‘Murni’.

Soeki ging eerder dit jaar met zijn drie kinderen op reis naar Indonesië om hen kennis te laten maken met het land en de rijke cultuur van hun voorouders. Hij ging onder andere op zoek naar familie en hij bezocht ook de kunstacademie in Yogyakarta waar hij zelf gestudeerd heeft en gaf er presentaties over zijn land en zijn kunstcarrière in Suriname. En uiteraard werd hij weer volop geïnspireerd door de omgeving en de historische bezienswaardigheden die hij met zijn kinderen bezocht. Enkele van de kunstwerken in zijn nieuwe collectie maakte hij dan ook na deze reis.

De solo-expositie ‘Murni’ van Soeki Irodikromo is te bezichtigen in Readytex Art Gallery van donderdag 2 augustus tot en met zaterdag 11 augustus, van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 16:30 uur, en op de zaterdag van 8:30 -13:30 uur. Ook open in de avond op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus van 19:00 – 21:00 uur.

Op donderdagavond 2 augustus geeft Soeki om 19:30 uur een presentatie over zijn nostalgische en inspirerende reis door Indonesië.(GFC)