Solliciteren bij IBM? Techbedrijf wil weten of je geel of gewoon gekleurd bent

Redactie GFC Nieuws — Technologiegigant IBM selecteert sollicitanten op basis van hun etnische afkomst. Dat is de ervaring van een Amerikaanse kandidaat. IBM wringt zich in diverse bochten om dit te ontkennen, maar dat lukt niet zo goed.

Geïnteresseerden moesten opgeven of zij “gekleurd”, “geel” of “mulat” waren. Er werd ook gevraagd om meer gebruikelijke raciale identificaties als “Kaukasisch” en “zwart”.

Volgens IBM zou niets gedaan worden met de antwoorden, waren de vragen onmiddellijk verwijderd, en waren – vreemd genoeg – de identificaties (bij de verwijderde vragen waar niets mee zou worden gedaan) vervangen door termen als “Aziatisch” en “Autochtone Hawaiiaan”…

Hoewel het ging om een vacature in de Verenigde Staten, wilde IBM weten of de gegadigde “Braziliaans ingezetene” of “Zuid-Afrikaans ingezetene” was.

Sollicitant Rich Park zette een foto van de advertentie op Twitter. Volgens IBM ging het om een Braziliaanse rekruteringwebsite en waren de termen verminkt door de automatische vertaling.

Niet waar, reageerde Park: hij woonde in de VS, solliciteerde op een functie in de VS, en nergens op de website was er iets dat erop wees dat het om een Braziliaanse website ging.

Foto: IBM

Overige berichten