Sojaolie en zonnebloemolie brengen je eerder naar je graf, zeggen topexperts

zonnebloem olie ongezond

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Sojaolie en zonnebloemolie worden sterk afgeraden door topexperts omdat deze op termijn zeer schadelijke effecten kunnen hebben op de menselijke gezondheid.

Al tientallen jaren gaan onwetenden er echter onterecht van uit dat het consumeren van deze oliën juist goed voor de mens zouden zijn.

Dat is meestal het gevolg van slimme marketingstrategieën van fabrikanten.

De bekende van origine Zweedse voedingsexpert Sten Ekberg waarschuwt consumenten om deze vetten nooit te gebruiken en plaatst ze zelfs samen met alcohol in de top drie slechtste middelen die mensen regelmatig nuttigen.

Ekberg die in zijn jonge jaren als topatleet een ruim aantal gouden medailles heeft gewonnen en cum laude is afgestudeerd aan de Life university in Georgia (VS), legt uit dat sojaolie en zonnebloemolie chronische laaggradige ontstekingen in de hand werken.

Bovendien bevatten ze toxische stoffen die worden gebruikt en achterblijven bij en na het persen.

Schadelijk voor de gezondheid

Ook de Europese topexpert op het vlak van gezondheid, afslanken en verjongen Jonathan Clarke vertelt aan GFC Nieuws dat hij het volledig eens is met Ekberg.

Volgens de topexpert is het moeilijk en duur om zonnebloempitten koud te persen.

jonathan clarke

Jonathan Clarke

Fabrikanten kiezen daarom vaak voor een goedkope heftige chemische methode om de olie te persen, bleken, verhitten en de geur en smaak helemaal te veranderen.

OOK INTERESSANT
Nieuw onderzoekt toont aan dat 5 minuten lichaamsbeweging per dag je leven kan redden

“Daarbij worden bijvoorbeeld ook petroleum en diverse soorten chemische zuren gebruikt om het spul te ontwaxen”, legt Jonathan Clarke vanuit Duitsland uit aan GFC.

De chemische behandeling van de zonnebloemolie heeft bovendien een negatieve invloed op de structuur, wat resulteert in een toename van omega-6 vetzuren en andere chemische stoffen die erin achterblijven.

Te veel inname van omega- 6 vetzuren zorgt voor een disbalans met omega-3 vetzuren, wat veel gezondheidsproblemen kan opleveren.

Hij wijst erop dat er een gezond evenwicht tussen de vetzuren moet zijn.

“Van sojaolie, ook rijk aan omega 6, is al langer bekend dat deze een sterke link heeft met autisme, depressiviteit, overgewicht, dementie en nog tal van andere ernstige aandoeningen. De jongste studies bevestigen dat vaker”, aldus de researcher.

Chronische laaggradige ontstekingen oorzaak vroege dood

Jonathan Clarke legt uit dat het van belang is om chronische laaggradige ontstekingen, waar men in sommige gevallen niets of weinig van merkt, zoveel mogelijk te beperken.

Deze ontstekingen kunnen uiteindelijk gezonde weefsels, cellen en organen beschadigen.

Verschillende wetenschappelijke onderzoekingen hebben aangetoond dat deze na een periode zelfs kunnen leiden tot DNA-schade en weefselsterfte.

“Wij weten op basis van de medische literatuur dat chronische laaggradige ontstekingen een sterke correlatie hebben met verschillende ziekten zoals kanker, reuma, obesitas, dementie, diabetes type2, hart – en vaatziekten evenals cognitieve achteruitgang en een vroegtijdige dood.

OOK INTERESSANT
Vrouw uit Paramaribo onder druk gezet om man te vertellen dat hij niet de vader is van haar dochter

Andere oorzaken chronische laaggradige ontstekingen

Behalve deze oliën zijn er nog andere factoren die ontstekingen in de hand werken.

Bekende oorzaken zijn overgewicht, roken, chronische stress, gebrek aan dagelijkse beweging en diepe slaap, maar ook het gebruik van alcohol en geraffineerde koolhydraten zoals gesuikerde frisdranken.

Bewerkt vlees, waaronder worst, gerookt vlees, ham en hotdogs zijn ook veroorzakers.

Wat je kunt doen om deze gevaarlijke ontstekingen tegen te gaan

Jonathan Clarke vertelt verder aan GFC dat er verschillende opties zijn om chronische laaggradige ontstekingen tegen te gaan.

Kies voor het gebruik van extra vierge olijfolie, vette vis zoals wilde zalm en sardien voor meer omega- 3, avocado’s, blauwe en zwarte bessen, broccoli, granaatappel, kurkuma, kersen en amandelen.

Zorg daarnaast voor een gezond gewicht, dagelijkse beweging, ook regelmatig krachttraining, rook en drink niet, zorg voor voldoende diepe- en REM- slaap, vermijdt stressvolle situaties en kies voor intermittent fasting.

Volgens de topexpert is het bovendien raadzaam om de glucosewaarden laag en vitamine D3- waarden optimaal te houden.

Ook het contact met Endorcrine Disrupting Chemicals(EDC’s) moet volgens hem zo veel als mogelijk vermeden worden.

Lees hier meer over de nare gevolgen van EDC’s