fbpx

Soja kan warmteopwellingen tijdens de menopauze verminderen

Vrouwen in de menopauze hebben vaak last van warmteopwellingen. The North American Menopause Society (NAMS), een toonaangevende wetenschappelijke organisatie ter bevordering van de gezondheid van menopauzale vrouwen, heeft op basis van de beschikbare medische literatuur een aantal aanbevelingen geformuleerd om warmteopwellingen te verminderen.

Bij milde warmteopwellingen wordt een verandering van levensstijl voorgesteld, eventueel in combinatie met de inname van isoflavonen, zilverkaars of vitamine E. Hormonale substitutietherapie wordt aanbevolen bij middelmatige tot ernstige symptomen.

Ook sojaproducten (van nature rijk aan isoflavonen) en isoflavonensupplementen kunnen gebruikt worden bij frequente warmteopwellingen. De NAMS merkt op dat sojaproducten de voorkeur genieten.

BEKIJK OOK  Keti Koti Mun voor bewustwording pijnlijke slavernijgeschiedenis

Uit diverse studies blijkt dat isoflavonen de warmteopwellingen met 10 tot 20% kunnen verminderen, bovenop het placebo-effect. In de meeste studies wordt immers ook een sterk placebo-effect vastgesteld, dat zorgt voor een vermindering van de warmteopwellingen met 20 tot 30%. Dit brengt de totale afname op ca. 40%.