fbpx

Soemita: ‘ik hoop dat degene die hebben meegeholpen aan vredesproces ook aan de beurt komen’

Staande aan de wieg van de besprekingen en onderhandelingen om te komen tot de politieke onafhankelijkheid van Suriname is de politicus William(Willy) Soemita onder andere gedecoreerd tijdens de jaarlijkse decoratieronde.

De levenshouding samen met zijn bijdrage aan de totstandkoming van de vrede ten tijde van de Binnenlandse oorlog, leverden Soemita de benoeming van Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Een levensfilosofie die niet in daden kan worden omgebracht, heeft volgens de gedecoreerde weinig waarde.

Bij de totstandkoming van de vrede in Suriname toen er een binnenlandse oorlog uitbarstte, werd Soemita belast met de leiding van de commissie die de vredesbesprekingen moest voeren met het Jungle Commando. Aan de hand van zijn levensfilosofie waar eenheid, broederschap, harmonie en vrede een belangrijk deel van uitmaken heeft hij in de tijd de gesprekken geleid en gevoerd die moesten leiden tot de vrede tussen het Nationaal Leger en het Jungle Commando.

OOK INTERESSANT
Alakondre Puwema Neti voor uitbanning rassendiscriminatie

‘De eerste stap die ik toen heb gemaakt was een bezoek aan het hoofdkwartier van het Jungle Commando te Stoelmanseiland. Daarna hebben de andere actoren en ik twee weken lang in Naks Volkshogeschool van gedachten gewisseld totdat wij een gezamenlijk standpunt konden innemen ten aanzien van de vrede”, zegt Soemita.

Hij is van mening dat alle andere personen die een bijdrage hebben geleverd aan het vredesproces, ook de waardering moeten krijgen van de regering. ‘Ze hebben nu de eerste stap gezet om mij te decoreren, maar ik ben zeker dat ik niet alleen het vredesproces zou kunnen voltooien. Vandaar dat ik ook hoop dat de andere mensen ook gewaardeerd zullen worden voor het harde werk’, vult de gedecoreerde aan.(GFC)