‘Sociale media medeschuldig aan Parijs’

nohemi-gonsalezGoogle, Facebook en Twitter zijn medeschuldig aan de schietpartij in november vorig jaar in Parijs. Die kon plaatsvinden dankzij “materiele steun” van de sociale media, zegt de vader van een slachtoffer.

Nohemi, de dochter van Reynaldo Gonzalez, is een van de 130 slachtoffers van de afschuwelijke aanslag in Parijs; haar vader klaagt de sociale media aan bij het US District Court in het Northern District van Californië.

De aanklacht is gebaseerd op de veronderstelling dat Google, Facebook en Twitter “willens en wetens” Islamitische Staat hebben toegestaan om geld in te zamelen, leden te werven en “extremistische propaganda” te publiceren op hun websites.

Google zegt in een reactie dat het “een duidelijk beleid (heeft) dat rekrutering van terroristen en inhoud die bedoeld is om aan te zetten tot geweld verbiedt, en video’s die dit beleid schenden snel verwijdert, wanneer zij worden gemarkeerd door onze gebruikers”.

Volgens Facebook worden “wetshandhavers ingeschakeld” wanneer “bewijs van een dreiging of dreigende schade of een terroristische aanval” wordt waargenomen.

Ook Twitter zegt dat actief wordt onderzocht of haar regels worden geschonden, en dat het bedrijf samenwerkt met wetshandhavers wanneer dat nodig is.

Overige berichten