fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

SOC voert bilaterale gesprekken in Barranquilla

door Terence Oosterwolde

Voorzitter Ramon Tjon-A-Fat en secretaris-generaal Dennis Mac Donald van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) hebben woensdag in de marge van de general assembly van Cacso bilaterale gesprekken gevoerd met Olympic Solidarity en Curaçao. Donderdag wordt er een samenwerkingsverdrag getekend met Paraguay.

Tijdens de general assembly in het Dann Carlton Hotel werd er woensdag hulde gebracht aan Hector Cardona, de Cacso-voorzitter die op 16 juni 2017 overleed. Hij kwam posthuum in aanmerking voor de hoogste Cacso- en Pan-Am-onderscheiding, die in aanwezigheid van familie in ontvangst werd genomen door zijn vrouw. Steve Stoute van Barbados, die tot aan het overlijden van Cardona eerste vicepresident was, zwaait nu met de scepter.

CAC Games 2018/2022

Een belangrijk agendapunt is volgens Tjon-A-Fat geweest de informatie die het organisatiecomité van de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC Games 2018) gaf. “Vanuit de vergadering is meegedeeld dat bij de chef de mission-meeting van woensdag iedereen er unaniem overeens was dat de faciliteiten van wereldklasse zijn. De landen hebben dan ook gezegd te gaan voor prestaties op wereldniveau”, aldus Tjon-A-Fat.

Het organisatiecomité van de CAC Games van 2022 heeft woensdag ook uitgebreid de huidige stand van zaken en de voorbereiding van de volgende spelen besproken. Over vier jaar vindt het evenement plaats in Panama.

Olympic Solidarity

Joanne Zipser-Graves, Head of NOC Management Programmes, is diepgaand ingegaan op nieuwe programma’s die Nationale Olympische Comités en hun administratie goed onder de knie moeten hebben. “Ze deed ook een beroep op NOC’s om flink gebruik te maken van faciliteiten die Olympic Solidarity biedt. Tot nu toe maakt niet iedereen daar adequaat gebruik van”, aldus Tjon-A-Fat.

Zipser-Graves zei dat 25 NOC’s hebben geopteerd voor de scholarships ‘Road to Tokio’ van Olympic Solidarity. Suriname is één van die landen. De zwemmers Renzo Tjon-A-Joe, Evita Leter en Zuhayr Pigot, de atleten Sunayna Wahi en Miguel van Assen, baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa, taekwondoka Tosh van Dijk en badmintonspeler Sören Opti kwamen vorig jaar in aanmerking voor de beurs.

Van deze acht komen Tjon-A-Joe, Wahi, Van Assen, Tjon En Fa en Opti uit op de 23ste CAC Games in Barranquilla. In oktober wordt er in Lima, Peru een IOC-workshop gehouden over de voorbereidingen naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, Japan toe.

Tjon-A-Fat zegt dat hij en Mac Donald ook apart met Zipser-Graves hebben gesproken. De basis voor dat gesprek werd gelegd tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen eerder dit jaar in Bolivia. “Ze heeft alle nieuwe programma’s ten aanzien van de interactie met Olympic Solidarity doorgenomen.

OOK INTERESSANT
Omstanders houden koperdief staande

Eveneens zijn de knelpunten die bestonden bij de administratieve verwerking de afgelopen twee jaar naar Olympic Solidarity toe besproken. We hadden daar wat problemen mee aangezien deze zaken door ons zijn overgenomen zonder detailverslagen met betrekking tot verantwoordingen. Het ziet er nu allemaal goed uit.” Over mogelijke andere details zullen partijen via de mail communiceren.

Canoc-meeting

Na de lunch was er een buitengewone vergadering van de Canoc, de Caribische Associatie van Nationale Olympische Comités. “Er was slechts één onderwerp, broadcasting”, vertelt Tjon-A-Fat.

Hij en Mac Donald woonden niet de hele meeting bij door de ontmoeting met Zipser-Graves. “Maar onze bijdrage zou ook minimaal zijn. Men is al langer dan een jaar tot anderhalf bezig met dit onderwerp. De problemen daaromtrent zijn besproken.” De gewone vergadering van de Canoc is eind oktober in Port-au-Prince, Haïti.

Bilaterale gesprekken

Het SOC-duo heeft woensdag ook gesproken met William Millerson. De voorzitter van het parlement van Curaçao was er als speciale gast bij. Met hem is afgesproken intensief contact te onderhouden op administratief-bestuurlijk niveau.
Hij is geen onbekende voor Tjon-A-Fat. “Ik ken hem al vanaf 1980. In 1981 heeft hij het eerste Pan-Amerikaans karatekampioenschap op Curaçao georganiseerd.” Aan dat toernooi heeft Tjon-A-Fat goede herinneringen overgehouden. “Ik haalde er namelijk mijn karate refereelicentie.”

Millerson is volgens hem een topkarateka geweest in Nederland ten tijde van grote Surinamers onder wie John Reeberg, Ludwig Kotzebue en Otti Roethof. Hij is ook enkele keren in Suriname geweest, het recentst tijdens karatekampioenschap. Millerson is twaalf jaar voorzitter geweest van het Olympisch Comité van Curaçao en was ook bestuurslid van Cacso.

Tjon-A-Fat tekent als alles goed is donderdag een samenwerkingsverdrag met het Olympisch Comité van Paraguay. Voorzitter is Camilo Perez, die president is van de Odesur. “De samenwerking gaat inhouden uitwisseling van sporters en coaches en bilaterale ondersteuning in materiële zaken.”

Tijdens een receptie woensdagavond is er in informele sfeer ook gesproken met de president van Pan-Am Sport, Nevin Illit. “We hebben zaken besproken waarvan we verwachten dat die in korte termijn worden afgerond.”(GFC)