fbpx

Sobere herdenking PL 130 Javaanse immigratie

GFC NIEUWS- De Day of the Wong Jawa in het kader van de herdenking van 130 jaar Javaanse Immigratie zal zondag de nodige aandacht krijgen van de Pertjajah Luhur (de PL).
Op het monumentenplein te Mariënburg vindt om 13.00 uur de kranslegging plaats.
Paul Somohardjo, voorzitter van de PL, had het feit dat 130 jaren terug de eerste Javanen voet aan Surinaamse wal zetten heel groots willen gedenken, echter heeft de toename van het aantal Covid-19-besmettingen een domper op de viering gezet. Bij de kranslegging zullen dan ook de nodige Covid-19 maatregelen worden gehanteerd.
De PL zal op deze bijzondere dag ruim 200 hulpbehoeftigen en seniore burgers van plantage Mariënburg tegemoet te komen met een pakket. Somohardjo benadrukt dat dit geen propaganda is, want de verkiezingen zijn achter de rug. Een commissie zal de hulpbehoeftigen registreren en de pakketten zullen tot aan huis bij de desbetreffende personen worden bezorgd worden. De middelen vore activiteit worden door de leden zelf bijeengebracht.
Somohardjo is trots op zijn Javaanse afkomst, temeer daar hij het als nakomeling van de Javaanse immigranten tot parlementsvoorzitter heeft kunnen schoppen. Hij vindt het daarom heel belangrijk dat de regering jongeren stimuleert in het onderwijsproces, zodat zij klaargestoomd worden om deel te nemen aan het politiek-bestuurlijk gebeuren in de samenleving. De politicus stelt dat de Javanen reeds zijn geïntegreerd, maar vraagt om te bundelen in eenheid. Hij roept de Javaanse gemeenschap dan ook op om zich nu zodanig te profileren dat zij weer gezien worden als betrouwbaar.
Partijsecretaris Rob Soentik stelt dat Javanen harder zouden moeten werken aan het behoud van hun cultuur. “Ik merk dat de Javaanse jongeren meer westers georiënteerd zijn en dat is niet verkeerd, maar bedenk dat je voorouders naar Suriname kwamen met een bepaalde cultuur, normen en waarden, en ik denk dat we dat weer moeten beleven en naleven en proberen dat in stand te houden. Het zou heel jammer zijn als die cultuur verloren gaat”, aldus Soentik.

BEKIJK OOK
Slachtoffers mishandeld en gekneveld tijdens gewapende inbraak