Sobere herdenking 140 jaar Plantage Onverwacht

GFC NIEUWSREDACTIE- Sober, maar desondanks optimistisch hebben de bewoners van Onverwacht het feit gevierd dat hun plantage op 18 mei 140 jaar bestaat.

Met een kranslegging bij het monument van hun plantage en enkele toespraken van prominente personen binnen Onverwacht, hebben de bewoners dit heugelijk feit herdacht.

Ook vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk was uitgenodigd om de viering bij te wonen.

Met inachtneming van de Covid-regels werd de dag gestart met de kranslegging bij het monument te Se liba, door het plantagebestuur en de vp, waarna het programma geopend werd met een dankdienst.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Wanhopige christelijke vrouw kan niet wachten tot ze getrouwd is zodat ze eindelijk geslachtsgemeenschap kan hebben

Urwin Vyent, oprichter van Stichting Bosse Krioro, sprak als eerste de genodigden toe. Hij gaf kort de geschiedenis weer van plantage Onverwacht.

In 1737 landde er 12 Afrikanen in het gebied van de eeste eigenaar Frederick Coenraad Bosse.

Vyent ging verder in op de geschiedenis tot het punt dat de plantage Onverwacht verkocht werd en de bewoners het in hun bezit kregen.

Hij zegt dat er jammer genoeg veel gewoonten en gebruiken van de voorouders zijn weggevaagd.

Het schoonhouden van de plantage door de bewoners zelf is één van de weinige gewoonten die nog stand houdt. Hij overhandigde 2 boeken die hij zelf schreef over de plantage aan Brunswijk.

Humbert Pinas, voorzitter van het plantagebestuur, haalde enkele probleempunten aan, waarmee Para te kampen heeft. Hij vroeg hierbij aan de vp om daar aandacht aan te besteden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Een baby of kindje om het leven brengen zal zelf GOD je moeilijk vergeven

Districtscommissaris Marlene Joden gaf aan dat vele van de aangehaalde problemen reeds de aandacht hebben van het commissariaat.

Deze worden binnenkort opgelost. Zij feliciteerde de gemeenschap met het 140 jarig bestaan van hun woongebied.

De directeur van Regionale Ontwikkeling en Sport Maverick Boejoekoe, de DNA-leden Patrick Kensenhuis en Ramon Koedemoesoe kwamen ook aan het woord.

Brunswijk bracht de eenheid onder de Afro-Surinaamse gemeenschap naar voren.

Het is belangrijk dat deze gemeenschap een eenheid vormt en samen werkt aan de ontwikkeling van de plantage.

Dit zal in het bijzonder meehelpen aan de ontwikkeling van Suriname, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Overige berichten