fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

SNWIS bezorgd over voortgang verwerking resultaten verkiezing

GFC NIEUWS- Na de sluiting van de stembureaus op 25 mei 2020 heeft de Stichting Nationale Waarnemers Instituut Suriname (SNWIS) een voorlopige evaluatie gemaakt van het verloop van de verkiezingen.
“Over het algemeen zijn wij tevreden met de medewerking verkegen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en de voorzitters van verschillende stembureaus,” zegt het instituut.
SNWIS heeft zich ingespannen de processen-verbaal van de tellingen op diverse stembureaus binnen te krijgen. Dit in het kader van het Snapcap programma, waarbij het publiek werd opgeroepen om de processen-verbaal op de stembureaus te fotograferen en de foto’s op te sturen naar het contactenter van de SNWIS.
Er is gerapporteerd door de waarnemers dat niet op elk stembureau er een proces-verbaal is opgehangen conform de wettelijke verplichting. In sommige gevallen werd zelfs het fotograferen verboden.
Ondanks het feit dat bij een aantal stembureaus het proces-verbaal niet is opgehangen, heeft het instituut via haar Snapcap programma een groot aantal beelden van processen-verbaal ontvangen en verwerkt. De verkregen informatie geeft een goed beeld van de stemverhoudingen.
Op dit moment is SNWIS nog bezig met het verwerken van de binnengekomen data. Op 26 mei is er onrust ontstaan over de verwerking van de uitgebrachte stemmen door het Hoofdstembureau van Paramaribo.
SNWIS is bezorgd over de ontstane situatie. Deze bezorgdheid wordt ingegeven door klachten over onzorgvuldigheden en de trage verwerking van de resultaten. Ook hebben waarnemers geconstateerd dat de protocollen over de aanvoer van stembiljetten niet conform zijn nageleefd. “Wij maken ons zorgen over het feit dat het tellen van de stemmen bij het Hoofdstembureau Paramaribo is gestaakt,” aldus SNWIS.

OOK INTERESSANT
President Santokhi maandag naar zuiderland Brazilië