fbpx
Facebook Pagelike Widget

Snelrechtprocedure arbeidsovertredingen wordt al toegepast

Het toepassen van de snelrechtprocedure bij de aanpak van arbeidsovertredingen wordt vanaf de vorige maand, maart 2015, toegepast.

De vorige maand is de Arbeidsinspectie gestart met het verbaliseren van overtreders en het verstrekken van oproepingen in verband met de verschijning voor de rechter.

Dit betekent dat nu arbeidsovertredingen binnen zo kort mogelijke tijd worden voorgelegd aan de rechter. De eerste zitting is op 10 april. Dit werd begin deze week bekend gemaakt aan vertegenwoordigers van bedrijfsleven- en werkgeversorganisaties op een infosessie over het snelrecht, laat het ministerie weten.

De snelrechtprocedure is sedert 24 oktober 2014 bij beschikking van de minister van justitie en Politie geïntroduceerd, maar het Openbaar Ministerie heeft, na overleg met de Arbeidsinspectie, voor gekozen om eerst samen met de Arbeidsinspectie breedvoerig voorlichting te geven aan doelgroepen en de samenleving over het snelrecht, alvorens het toe te passen.

Na een lange periode van grootscheepse voorlichting, heeft het Openbaar Ministerie, na overleg met de Arbeidsinspectie, besloten om over te gaan tot het toepassen van de snelrechtprocedure. Hierdoor komt er een einde aan een lange periode waarbij overtreders van de arbeidswetgeving ongestraft gaan.

Op de informatiesessie voor bedrijfslevenorganisaties hebben functionarissen van het Openbaar Ministerie en de Arbeidsinspectie een uiteenzetting gegeven over hoe het snelrecht zal werken in de praktijk en welke medewerking van het bedrijfsleven wordt verwacht.

Van elk van de vier uitgenodigde bedrijfslevenorganisaties mochten er vier vertegenwoordigers deelnemen aan de informatiesessie.

Op de informatiesessie waren drie bedrijfslevenorganisaties aanwezig die zich hebben laten vertegenwoordigen door in totaal vier vertegenwoordigers.

Het ministerie van ATM voert een tweesporenbeleid uit met betrekking tot de toepassing van de snelrechtprocedure, namelijk overgaan tot toepassing van de snelrechtprocedure bij arbeidsovertredingen, en tegelijkertijd doorgaan met voorlichting aan doelgroepen over de arbeidswetgeving.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.