fbpx

Snel verspreidende nieuwe COVID-19-subvariant XBB maakt deel uit van nieuwe vorm Omicron

GFC NIEUWSREDACTIE- De afgelopen maanden hebben Omicron-subvarianten BA.4 en BA.5 COVID-19-gevallen in de VS gedomineerd. Maar nu is er een vorm van nieuwe COVID-subvarianten in opkomst en één in het bijzonder krijgt veel aandacht.

Het heet XBB – of Gryphon – en er is een kans dat het al het andere dat er is, kan inhalen.

XBB krijgt veel aandacht, omdat het zich snel verspreidt – en lijkt in staat te zijn om immuniteit te ontwijken die mensen hebben opgebouwd door een eerdere COVID-19-infectie te hebben of het vaccin te krijgen, zegt William Schaffner, MD, een specialist in infectieziekten en professor aan de Vanderbilt University School of Medicine. Toch, zegt Dr. Schaffner, “het is nog vroeg en we hebben nog veel te leren.”

XBB is een van de “nieuwe klasse” van Omicron-varianten die zich op dit moment snel verspreiden, zegt Thomas Russo, MD, professor en hoofd infectieziekten aan de Universiteit van Buffalo in New York. Dat omvat BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 en XBB, zegt hij.

“XBB is een hybride versie van twee stammen van de BA.2-vorm van Omicron,” legt Amesh A. Adalja, MD, een senior geleerde aan het Johns Hopkins Center for Health Security uit. Het verspreidt zich momenteel “efficiënt in Singapore”, voegt hij eraan toe.

BEKIJK OOK
Slechte darmgezondheid slecht voor zenuwstelsel, beter dieet kan het verlichten

De variant werd voor het eerst gedetecteerd in augustus 2022 in India en is sindsdien in meer dan 17 landen gedetecteerd, waaronder Australië, Bangladesh, Denemarken, India, Japan en de VS, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Singapore.

XBB wordt verondersteld het beste vermogen te hebben om antilichaambescherming van deze nieuw opgekomen COVID-varianten te ontwijken, volgens een pre-printstudie van onderzoekers in China. Die studie zei dat de nieuwe stammen van Omicron, en XBB in het bijzonder, “de meest antilichaam-ontwijkende stam zijn die is getest, ver boven BA.5 en het SARS-CoV-1-niveau nadert.”

SARS-CoV-1, voor het geval je er niet bekend mee bent, is de stam van het coronavirus die SARS veroorzaakt, een respiratoir virus dat ernstige ziekten kan veroorzaken.

Dit betekent dat het vaccin en het eerder COVID-19 hebben gehad, niet hetzelfde niveau van bescherming tegen XBB bieden als bij eerdere stammen van COVID-19.

Antilichaamgeneesmiddelen zoals Evusheld en bebtelovimab zijn mogelijk ook niet erg effectief tegen XBB, zegt de studie.