fbpx

Snel verspreidende nieuwe COVID-19-subvariant XBB maakt deel uit van ‘nieuwe klasse’ Omicron

GFC NIEUWSREDACTIE- De afgelopen maanden hebben Omicron-subvarianten BA.4 en BA.5 COVID-19-gevallen in de VS gedomineerd. Maar nu is er een klasse van nieuwe COVID-subvarianten in opkomst en één in het bijzonder krijgt veel aandacht.

Het heet XBB – of Gryphon – en er is een kans dat het al het andere dat er is, kan inhalen.

XBB krijgt veel aandacht, omdat het zich snel verspreidt – en lijkt in staat te zijn om immuniteit te ontwijken die mensen hebben opgebouwd door een eerdere COVID-19-infectie te hebben of het vaccin te krijgen, zegt William Schaffner, een specialist in infectieziekten en professor aan de Vanderbilt University School of Medicine.

Toch, zegt hij, “het is nog vroeg en we hebben nog veel te leren.”

De variant werd voor het eerst gedetecteerd in augustus 2022 in India en is sindsdien in meer dan 17 landen gedetecteerd, waaronder Australië, Bangladesh, Denemarken, India, Japan en de VS, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Singapore.

BEKIJK OOK
Mensen die teveel slapen hebben mogelijk 69% meer kans op ontwikkelen dementie

XBB wordt verondersteld het beste vermogen te hebben om antilichaambescherming van deze nieuw opgekomen COVID-varianten te ontwijken, volgens een studie van onderzoekers in China.

Dit betekent dat het vaccin en het eerder COVID-19 hebben gehad, niet hetzelfde niveau van bescherming tegen XBB bieden als bij eerdere stammen van COVID-19. Antilichaamgeneesmiddelen zoals Evusheld en bebtelovimab zijn mogelijk ook niet erg effectief tegen XBB, zegt de pre-printstudie.

“Deze varianten evolueren om bescherming te ontwijken,” zeggen deskundigen. De bivalente booster zal “waarschijnlijk beschermend zijn tegen ernstige ziekten” met XBB, maar zal “gedeeltelijk effectief zijn bij het voorkomen van infectie”.