fbpx

Snel verspreidende nieuwe COVID-19-subvariant XBB maakt deel uit van ‘nieuwe klasse’ Omicron

GFC NIEUWSREDACTIE- De afgelopen maanden hebben Omicron-subvarianten BA.4 en BA.5 COVID-19-gevallen in de VS gedomineerd.

Maar nu is er een klasse van nieuwe COVID-subvarianten in opkomst en één in het bijzonder krijgt veel aandacht. Het heet XBB – of Gryphon – en er is een kans dat het al het andere dat er is, kan inhalen.

XBB krijgt veel aandacht, omdat het zich snel verspreidt – en lijkt in staat te zijn om immuniteit te ontwijken die mensen hebben opgebouwd door een eerdere COVID-19-infectie te hebben of het vaccin te krijgen, zegt William Schaffner, MD, een specialist in infectieziekten en professor aan de Vanderbilt University School of Medicine. Toch, zegt Dr. Schaffner, “het is nog vroeg en we hebben nog veel te leren.”

XBB is een van de “nieuwe klasse” van Omicron-varianten die zich op dit moment snel verspreiden, zegt Thomas Russo, MD, professor en hoofd infectieziekten aan de Universiteit van Buffalo in New York. Dat omvat BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 en XBB, zegt hij.

BEKIJK OOK
Actief molecuul van bietensap verhoogt spierkracht tijdens het sporten aanzienlijk

“XBB is een hybride versie van twee stammen van de BA.2-vorm van Omicron,” legt Amesh A. Adalja, MD, een senior geleerde aan het Johns Hopkins Center for Health Security uit. Het verspreidt zich momenteel “efficiënt in Singapore”, voegt hij eraan toe.

De variant werd voor het eerst gedetecteerd in augustus 2022 in India en is sindsdien in meer dan 17 landen gedetecteerd, waaronder Australië, Bangladesh, Denemarken, India, Japan en de VS, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Singapore.