fbpx

Smartphone moet ons waarschuwen voor dronkenschap

GFC NIEUWS- Overdadige alcoholconsumptie leidt vaak tot ongelukken.
Dokter Brian Suffoletto van de University of Pittsburgh ondervond dit eigenhandig toen hij een goede vriend verloor aan een dronken verkeersongeval. Daarom voert Suffoletto al tien jaar onderzoek naar digitale interventie om alcoholgerelateerde verwondingen te voorkomen, waaronder het huidige smartphoneonderzoek.
Een kleine testgroep van 17 respondenten kreeg via een drankje voldoende alcohol toegediend om dronken te geraken. Gedurende zeven uur moesten ze om het uur enkele wandeloefeningen doen, zoals voorwaarts en achterwaarts stappen. Elke proefpersoon kreeg op de onderrug een smartphone vastgebonden, die via drie bewegingssensoren (voor/achter, op/neer, links/rechts) de manier van lopen opmat.
In gemiddeld 92,5% van de gevallen waren Suffoletto en zijn team in staat om dronkenschap vast te stellen aan de hand van veranderingen in de gang van de testpersonen. Dronkenschap geldt in de Verenigde Staten op 0,08% alcohol (of meer) in je adem, hoger dan onze 0,22 ml/liter (0,022%). De opvallendste metingen gebeurden op de x-as, die de links-rechtsbeweging weergaf.
De bedoeling van Suffoletto is om smartphones te gebruiken om ons te waarschuwen wanneer we te dronken zijn voor bepaalde activiteiten als rijden. Een smartphone kan in zo’n gevallen niet ingrijpen, maar wel een waarschuwing geven en eventueel richtlijnen bieden om ongelukken te vermijden.

BEKIJK OOK
Massaal vertrek van Surinamers naar bloeiend Guyana niet uitgesloten