fbpx

Slimmer werken in de olie- en gasindustrie

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname staat aan de vooravond van een bloeiende olie- en gasindustrie.

In het kader van mijn PhD. studie ga ik een serie artikelen nader in op hoe we een stevige human capital fundatie voor deze industrie in ons land kunnen ontwikkelen om deze sector te laten bloeien, in het voordeel van alle Surinamers.

Deze industrie vereist slimmer werken. Slimmer werken start bij zelfmanagement. Vandaar dat mijn eerste artikel hierover gaat.

Zelfmanagement omvat het effectief managen van u zelf. Zelfkennis vormt het uitgangspunt voor zelfmanagement. Het omvat bewustzijn van u zelf. U wordt creatiever naarmate u bewuster wordt van u zelf, uw innerlijke processen en uw drijfveren. Immers, door een beter zelfbeeld wordt uw lerendvermogen groter.

Het ontwikkelen van zelfkennis omvat ook een speurtocht naar uw identiteit en is een reis richting het realiseren van uw droom.

Wanneer u eenmaal de kern van u zelf ontdekt, uw innerlijke zelf en wie u werkelijk bent (wat prof.dr.ir. Hubert Rampersad in zijn nieuwste boek ”Eco-Design Thinking”, persoonlijke missie noemt) ,zult u erachter komen dat het mogelijk is iedere droom te realiseren.

In de woorden van Walt Disney: ‘‘Al onze dromen komen uit als we de moed hebben ze na te jagen…Als u het kunt dromen, dan kunt u het doen”.

Door middel van het ontdekken en formuleren van uw droom zult u een visionair worden en zult u ontdekken dat u iets unieks te bieden heeft. Uw taak is om uit te vinden wat dit is en hieraan te werken met liefde en passie.

Het zal veel makkelijker worden uw energie in de juiste kanalen te stoppen en een droom te bereiken die de moeite waard is wanneer u beter begrijpt wie u bent, wat uw begaafdheden en unieke talenten zijn, waar u voor staat, wat uw lange termijn intenties zijn en wat voor soort relatie u met anderen wenst.

Zelfkennis begint met het ontdekken van uw missie, visie en kernrollen. Dit is uw persoonlijke ambitie. Het betreft een persoonlijke notitie over u zelf. Door uw persoonlijke ambitie op te schrijven zet u uw zelf een spiegel voor.

Om een beter zelfbeeld te krijgen moeten we ons drie primaire dingen continue afvragen en ons zelf hiervoor openstellen: Wie ben ik? Waarom ben ik hier op aarde? En waarheen ga ik naartoe? Ze hebben betrekking op uw missie (zijn) en visie (worden).

Uw persoonlijke missie statement omvat uw levensfilosofie en uw levensdoel, en geeft aan waarvoor u leeft en wat uw diepste aspiraties zijn. Het fungeert als een ethisch kompas dat richting aan uw leven geeft.

BEKIJK OOK
Rijstboeren ingenomen met veldbezoeken president

Uw persoonlijke visiestatement betreft een beschrijving omtrent waar u naartoe wilt gaan, welke waarden en principes u op weg hier naartoe geleiden, wat u in uw leven wilt helpen realiseren, welke ideale kenmerken u graag wilt bezitten, welke eigenschappen u zou willen hebben wanneer u precies kon zijn wie u wilde, en wat uw ideaal is betreffende uw beroepssituatie, leefomgeving, gezondheid, etc.

Het is een concrete vertaling van uw innerlijke verlangens. Uw kernrollen hebben betrekking op de wijze waarop u verschillende rollen in uw leven wenst te vervullen, teneinde uw persoonlijke missie en visie te kunnen realiseren. Dus welke relaties zou u wensen met vrienden, gezin, collega’s en anderen.

Door een meditatieve houding in uw eigen gedachten kunt u uw eigen ik naar boven laten komen en bent u instaat afstand te nemen van uw mindsets. U leert op basis hiervan uw leven met nieuwe ogen te bekijken en neemt waar wat er in u afspeelt. U weet hierdoor waar u staat in uw leven.

Formulering van uw persoonlijke ambitie kan dus ook als breekijzer fungeren voor uw vastgeroeste mindsets (die uw creativiteit blokkeren). U bent hierdoor beter instaat uw eigen toekomst te creëren en uw bestemming te ontdekken. Immers, alleen indien u uzelf kent bent u in staat uw kracht en gaven te ontdekken en uw persoonlijke doelen te identificeren, te ontwikkelen en ten dienste van u zelf en anderen aan te wenden.

Het is hiertoe belangrijk om te luisteren naar uw innerlijke stem die u probeert te vertellen wat het beste voor u is en hoe u uw innerlijke processen kunt beheersen. Een belangrijke regel hierbij is: luister effectief naar uzelf, vertrouw op uw innerlijke stem en geef gehoor hieraan. U zult dan uit overtuiging handelen.

De volgende stap in het zelfmanagement proces omvat vertaling van de persoonlijke ambitie in kritische succesfactoren, doelen, prestatie-indicatoren, streefcijfers en verbeteracties. Dit is nodig om op basis hiervan uw bewustzijn stapsgewijs te laten groeien, uw vaardigheden voortdurend te ontwikkelen en hierdoor steeds beter en creatiever te worden. We kunnen samen een beter Suriname creëren indien alle Surinamers hun zelfkennis gaan ontwikkelen.

In het volgende artikel ga ik een andere topic in de olie & gas industrie bespreken die essentieel is voor het succes van deze sector.

Shasvien Raynish Nirmal, BSC(Hons), MBA(Summa Cumlaude), Candidate PhD