fbpx

Slechts 2 minuten korte uitbarstingen van krachtige activiteit gekoppeld aan langer leven

GFC NIEUWSREDACTIE- Uitbarstingen van krachtige activiteit die twee minuten per keer duren en in totaal slechts 15 minuten per week duren, worden geassocieerd met een verminderd risico op overlijden.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat op 27 oktober werd gepubliceerd in het European Heart Journal, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

“De resultaten geven aan dat het accumuleren van krachtige activiteit in korte periodes gedurende de week ons kan helpen langer te leven,” zei studie auteur Dr. Matthew N. Ahmadi van de Universiteit van Sydney, Australië.

“Gezien het feit dat gebrek aan tijd de meest gemelde barrière is voor regelmatige fysieke activiteit, kan het sporadisch opbouwen van kleine hoeveelheden gedurende de dag een bijzonder aantrekkelijke optie zijn voor drukke mensen.”

Een tweede studie wees uit dat voor een bepaalde hoeveelheid fysieke activiteit het verhogen van de intensiteit geassocieerd was met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Deze studie werd ook gepubliceerd op 27 oktober in het European Heart Journal.

BEKIJK OOK
Diabetesmedicijn gelinkt aan verminderd risico op dementie

“Onze studie toont aan dat niet alleen de hoeveelheid activiteit, maar ook de intensiteit belangrijk is voor de cardiovasculaire gezondheid,” zei studie auteur Dr. Paddy C. Dempsey van de Universiteit van Leicester en de Universiteit van Cambridge, VK, en het Baker Heart and Diabetes Institute, Melbourne, Australië.

Beide studies omvatten volwassenen van 40 tot 69 jaar uit de UK Biobank, een grootschalige biomedische database en onderzoeksbron.

Deelnemers droegen zeven opeenvolgende dagen een activity tracker om hun polsen. Dit is een objectieve manier om beweging te meten en is een bijzonder goede manier om sporadische activiteit van verschillende intensiteiten gedurende de dag te meten.