fbpx

Slechts 14% van kankers wordt gedetecteerd na aanbevolen screeningstest

GFC NIEUWSREDACTIE- Slechts 14% van de kankers gediagnosticeerd in de Verenigde Staten wordt gedecteerd nadat de patiënt een aanbevolen screeningstest heeft gehad.

Dat blijkt uit een rapport dat op 14 december door NORC aan de Universiteit van Chicago werd vrijgegeven.

Het percentage kankers gedetecteerd door screening (PCDS) in de Verenigde Staten in 2017 werd berekend als het product van de screeningsgraad en het verwachte aantal kankers gedetecteerd per screening, gedeeld door de totale incidentie van kanker.

De screeningsgraad werd geschat met behulp van zelfgerapporteerde gegevens voor de voorgaande 12 maanden bij deelnemers aan de Amerikaanse National Health Interview Survey.

Het rapport toonde aan dat 57% van alle gediagnosticeerde kankers momenteel geen aanbevolen screeningstest heeft en meestal wordt gedetecteerd wanneer patiënten symptomatisch zijn.

Voor de minderheid van kankers die worden gedetecteerd door screeningstests, varieert de PCDS per type kanker, waarbij de meerderheid (61%) van de gediagnosticeerde borstkankers wordt gedetecteerd via mammografie.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Iets meer dan de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker (52%) wordt gedetecteerd door een Pap-test, terwijl 45% van de gediagnosticeerde colorectale kankers wordt gedetecteerd door screening. Voor longkankers wordt slechts 3% van de diagnoses gesteld door middel van screening.

PCDS vertoont ook geografisch variatie, waarbij Arizona de hoogste algehele PCDS heeft (16,8%) en Arkansas en Louisiana de laagste algehele PCDS (12%).

“Kankerbehandelingen zijn de afgelopen decennia enorm verbeterd, maar het vermogen van het gezondheidssysteem om te screenen op kanker, wat essentieel is voor een vroege diagnose en effectieve behandeling, heeft nog een lange weg te gaan,” caroline Pearson, senior vicepresident bij NORC, zei in een verklaring.

“Er moeten meer screeningsopties zijn om meer kankers te vangen en de resultaten voor patiënten te verbeteren.”