fbpx

Slechte slaapkwaliteit en later in slaap vallen geassocieerd met slechtere controle bloedsuikerspiegel na de maaltijd

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een nieuwe studie gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes) vindt dat latere bedtijdroutines en slechte kwaliteit van de slaap geassocieerd zijn met hogere bloedglucosespiegels en een slechtere controle van de bloedsuikerspiegel na maaltijden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Zweedse Lund University Diabetes Centre, alsook het Harvard Chan School of Public Health en collega’s.

De auteurs onderzochten of nacht-tot-nachtschommelingen in slaapduur, efficiëntie of timing van invloed zijn op de postprandiale (na de maaltijd) glucoserespons op het ontbijt de volgende dag.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 34- jarige vrouw in Suriname voelde zich jarenlang nodeloos hondsberoerd en dacht snel te sterven

Dieet, lichaamsbeweging en slaap zijn fundamentele componenten van een gezonde levensstijl; de rol die slaap speelt bij het beïnvloeden van de controle van het lichaam over de bloedsuikerspiegel bij mensen die over het algemeen gezond zijn, is tot nu toe echter aan relatief weinig onderzocht.

BEKIJK OOK
Feesten met een doel kan gezondheid en welzijn ten goede komen

Slaapstoornissen komen vaak voor naast andere gezondheidsproblemen, waardoor ze kunnen fungeren als een maat voor de algemene gezondheid.

Kwaliteit van de slaap heeft ook een direct oorzakelijk effect op veel levensbedreigende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 (T2D); en verstoorde slaap veroorzaakt door aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu is geassocieerd met zowel de prevalentie van T2D als het risico op complicaties als gevolg van de ziekte.

Dit en ander bewijs suggereren een sterk verband tussen zowel de kwaliteit als de duur van de slaap en het vermogen van het lichaam om de glucosespiegels goed te reguleren.